Erzurum ilinde liselerde görev yapan öğretmenlerin empatik eğilim düzeylerinin spor ve farklı değişkenler açısından incelenmesi
The research of teachers secondary schools of Erzurum about the relationship between the level of empathetic tendence on sport and different variables
- Tez No: 445988
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YAŞAR ÇORUH
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Empati, Empatik Eğilim, Eğitim, Spor, Öğretmen
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Bu araştırmanın amacı Erzurum İlinde liselerde görev yapan öğretmenlerin empatik eğilim düzeylerinin spor ve farklı değişkenler açısından incelenmesi. Araştırmanın evrenini Erzurum Milli Eğitim Müdürlüğün de görev yapan 1550 öğretmen oluşturmaktadır. Örneklem grubunu, Erzurum Milli Eğitim Müdürlüğü liselerde görev yapan farklı branşlarda ki 183 erkek, 137 kadın öğretmen olmak üzere toplam 320 kişiden oluşmaktadır. Araştırmada öğretmenlerin empatik eğilim düzeyleri ile farklı değişkenler arasındaki ilişkiyi araştırmak için Dökmen (1988) geliştirdiği empatik eğilim ölçeği kullanılmıştır. Verileri analizinde spss 21 paket programı kullanılmıştır. Verilerin analizinde frekans dağılımı, iki bağımsız değişken arasındaki ilişkiyi incelemek için T testi, ikiden fazla değişkenler arasındaki ilişkiyi bulmak için ise Anowa Waryans testleri kullanılmıştır. Değişkenler arasındaki fark p.0,05 anlamlılık düzeyi dikkate alınarak yorumlanmıştır. Elde edilen bulgulara göre; empatik eğilim düzeyleri ile cinsiyet, medeni durum, kadro durumu, spor yapma durumu, boş zaman değerlendirme tercihleri değişkenleri arasında anlamlı farklılık olmadığı tespit edilmiştir. Bireylerin empatik eğilim düzeyleri ile yaş, aile yapısı, aylık gelir durumu, branş türü, görev süresi, okul türü, spor türü, spor süresi, spor nedeni değişkenleri arasında anlamlı farklılık olduğu görülmüştür. Takım ve bireysel spor yapan bireylerin empatik eğilim düzeylerinin, spor yapmayan bireylerden yüksek olduğu tespit edilen bu çalışmada, spor yapma nedeni sağlıklı yaşam ve sosyal aktivite olan bireylerin empatik eğilim düzeyi spor yapmayan bireylerden yüksek olduğu görülmüştür. Spor yapma durumuna göre bireylerin empati eğilimi açısından farklılıklar göstermediği çıkan sonuçlar arasındadır. Genel itibariyle spor yapan öğretmenlerin spor yapmayan öğretmenlere göre empatik eğilim düzeylerinin daha fazla olduğu gözükmektedir. Buna göre sporun empati üzerinde olumlu bir etki yaptığını söyleyebiliriz.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is the research of teachers in secondary schools of Erzurum about the relationship between the level of empathetic tendence on sport and different variables. 1550 Teachers who works for Ministry of National Education create the world of the research. The sample group consists of totally 320 people, 183 male and 137 famale teachers, who have different branches and work in Ministry of Erzurum National Education. To search the relationship between teachers' empathetic tendency levels and different variables, empathetic tendency scale which belongs to Dökmen (1988) is used. Spss 21 packet programme is used in analysis of datas. Frequency of distribution is used in analysis of datas, T test is used to examine the relationship between two variables, Anowa Waryans tests are used to examine the relationship between more than two variables. Difference between variables are interpreted by considering p. 0,05 significance level. According to findings, it is determined that there is no significant differences between empathetic tendence levels and gender, marial status, personnel cadre condition, sport doing condition, preferences of spending free time. It is observed that there is a significant differences between the tendency of individuals and age, family structure, monthly income condition, kind of the branch, school type, sport type, sport time, sport reason variables. It has been observed that empathetic tendency level of individuals who do team and individual sports is higher than individuals who do not do any sports and empathetic tendency level of individuals whose reason of doing sport is a healthy life and social activity is higher than individuals who do not do sports. It is one of the results that there is no difference according tos port doing conditions. In general, it is observed that teachers who do sports have higher level of empathetic tendency level than teachers who do not do sports. According to this, we can say that sport has a positive effect on empathy. KEY WORDS: Empathatic Tendence, Sport, Teacher, Empathati, Education