Fonetik açıdan Kur'ân i'câzı
The concision of Quran in a phonetic aspect
- Tez No: 446007
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET NURULLAH AKTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Fonetik, İ'câz, Belâğat, Müzikâl, Psikolojik etki, phonetics, laconicas, rhetoric, musical, psychological effects
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Şırnak Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu çalışmayı nazil olduğu günden itibaren insanların bir benzerini meydana getirmekten âciz kaldığı Kur'ân lafızlarındaki ses ve anlam uyumu üzerine temellendirdik. Kur'ân'ın kendi içindeki bütünlüğünü müzikal yönden ön plana çıkarmak istedik. Böylece Kur'ân'ın i'câz yönlerinden sayılan bu konu ile çalışmamızı hazırladık. Çalışmada öncelikle Fonetik ilminin ne olduğu ve insanın konuşma vasfının ayrıcalığına dikkat çekildi. Fonetik tarihi farklı yönleriyle ve Arapça kaynaklar esas alınarak sunuldu. Arapça dil bilgisi ile ilgili birbirinden farklı ilimlerden, hikmet, felsefe, tıp, mûsikî yönüyle; kıraat, tecvid gibi farklı gruplar ile fonetiğin zengin yönüne dikkat çekilerek bu çalışma zeminiyle tezi inşâ etmeye çalıştık. Kur'ân'ın i'câz yönlerini genel olarak değerlendirip husûsen Beyân yönüyle Kur'ân fonetiğine dair bilgiler ve örnek ayetler üzerinde durduk. Tezin sunumunda Fonetik ile ilgili bazı sanatların Kur'ân'daki bu özel okuyuş biçimleriyle, sesteki intizâmın ilâhi kaynaklı ve mûcizevî tesirinin vurgulanışına tanık olduk. Özellikle Kur'ân'ın psikolojik etkisi üzerine söylenmiş bilgi ve kaynakları göstererek modern çalışmalara yönelik örnek çalışmalara ulaştıkça Kur'ân ile ilgili bu alandaki çalışmalara ihtiyacı fark ettik. Kur'ân'ın müzikal boyutu ile çalışmanın esas mecrâsını oluşturduktan sonra Kur'ân'ın müzikal yapısının bir kısım iç dinamiklerini yakalamaya çalıştık. Fonetik Orkestrasyon gibi konular ile de Kur'ân sesinin muhteşemliğine tanık olarak bunu tespit için örneklere yer verdik. Tezimizde ayrıca Kelâm ilmi aracılığıyla Allah'ın konuşma keyfiyetini tefekkür edip Allah'ın insana hitabını ve O'nun konuşma keyfiyetini anlayamaya çalışarak iddiamızın kaynağına ulaşmaya çalıştık.
Özet (Çeviri)
We have based this study on vocal and semantic harmony of Quranic wordings which human kind is incapable of bringing something similar to that since the day it began to reveal. We have intended to feature the coherence of Quran within itself in terms of musicality. We prepared a dissertation related to this feature, which is one of the aspects of Quranic laconism. Phonetics was defined in general in the first section, and emphasis was put on the characteristic of speech of speech of humans, as a privilege. The history of phonetics was also presented with its various aspects based on Arabic sources. We have tried to build the thesis on this platform by drawing attention to many rich aspects of phonetics, by empathizing on wisdom, philosophy, medicine and music in sciences regarding Arabic grammar and also themes like recitation and tajwid. After a general review of the laconic aspects of Quran, we have focused on the phonetics of Quran and provided some verses as examples, particularly in its rhetoric aspect. We have witnessed the expression of miraculous effect of divine origin in its order of sound. Information and sources have been pointed out regarding the psychological impact of the Quran in particular, as we have found few modern studies regarding the subject; we have realized the requirement of such studies about Quran in this aspect. After creating the main course of the study about the musical aspect of the Quran, we have tried to get a glimpse of the inner dynamics of the musical form of Quran. We have also witnessed the magnificence of the sound of Quran under subjects like Phonetic Orchestration and provided some examples to establish its understanding. In our thesis, we have also we have tried to present some passages which contemplate the quality of speech of God, by trying to understand phonetics with the science of Kalam.