Fen bilimleri öğretmen adaylarında bilimsel epistemolojik inanç, çevre bilgisi ve çevreye karşı tutum arasındaki ilişkilerin incelenmesi: Yapısal eşitlik modellemesi çalışması
Investigating relationships among pre-service science teachers' scientific epistemological beliefs, environmental knowledge and environmental attitudes: A structural equation modeling study
  1. Tez No: 446025
  2. Yazar: AYŞEGÜL BİLECİK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERALP BAHÇİVAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Bilimsel Epistemolojik İnanç, Çevre Bilgisi, Çevresel Tutum, Fen Bilimleri Öğretmen Adayları, Yapısal Eşitlik Modellemesi, Scientific Epistemological Belief, Environmental Knowledge, Environmental Attitudes, Preservice Science Teachers, Structural Equation Modeling
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fen Bilgisi Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bu çalışmada Fen Bilimleri öğretmen adaylarının çevreye karşı tutumları, çevre bilgi düzeyleri ve bilimsel epistemolojik inançları arasındaki ilişkilerin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla, söz konusu değişkenler arasındaki ilişkileri açıklayan bir model önerilmiş ve yapısal eşitlik modellemesi kullanılarak test edilmiştir. Bu modelde, a) Fen Bilimleri öğretmen adaylarının bilimsel bilgiyle ilgili epistemolojik inançlarının çevreyle ilgili bilgi düzeyleri ve çevreye karşı tutumlarına doğrudan etki edeceği, b) çevreyle ilgili bilgi düzeylerinin çevreye karşı tutumlarına doğrudan etki edeceği öne sürülmüştür. Ankara, Bolu, Aksaray, Tokat ve Kırşehir illerinde bulunan altı farklı devlet üniversitesinde öğrenim gören toplam 584 öğretmen adayının çevreye karşı tutumları, çevre bilgi düzeyleri ve bilimsel epistemolojik inançlarını belirlemek için üç farklı ölçme aracı uygulanmıştır. Fen Bilimleri öğretmen adaylarının çevreye karşı tutumları, çevre bilgi düzeyleri ve bilimsel epistemolojik inançlarının alt boyutlarını belirlemek için doğrulayıcı faktör analizi yapılmıştır. Yapısal eşitlik modellemesinin sonuçları genel olarak öngörülen hipotezleri desteklemektedir. Çalışmada elde edilen nihai model öğretmen adaylarının bilimsel bilginin yapısıyla ilgili epistemolojik inançlarının çevre bilgi düzeyleri ve çevreye karşı tutumlarını doğrudan etkilediğini ortaya çıkarmıştır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to investigate the relationships among preservice science teachers' scientific epistemological beliefs, environmental knowledge and environmental attitudes. Considering this purpose, a model which explains the relationships among these variables has been proposed and examined by using structural equation modeling. In this model; it is proposed that a) preservice science teachers' epistemological beliefs about scientific knowledge have a direct effect on their environmental knowledge level and environmental attitudes, b) their environmental knowledge level has a direct impact on their environmental attitudes. A total of 584 teaching candidates from 6 different state colleges located in Ankara, Bolu, Aksaray, Tokat and Kırşehir participated in the study. Three different scales were utilized to identify participants' scientific epistemological beliefs, environmental knowledge level and environmental attitudes. Confirmatory factor analysis has been conducted to investigate participants' scientific epistemological beliefs, environmental knowledge level and environmental attitudes of science teaching candidates. In general, he results of structural equation modeling have supported the proposed relations. The ultimate model obtained in the study reveals that preservice science teachers' epistemological beliefs about the structure of scientific knowledge affect directly their environmental knowledge level and environmental attitudes.