İlköğretim 6.sınıflarda kuvvet ve hareket konusunun öğretiminde tematik öğrenmenin öğrenci başarısına etkisi
The effect of thematic learning on teaching power and movement to 6th grade students
- Tez No: 446033
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DÜNDAR YENER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Tematik Öğretim, Fen Bilimleri öğretimi, Kuvvet, Hareket, Thematic teaching, Teaching Science, Power, Movement
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fen Bilgisi Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu araştırmada; İlköğretim 6. sınıflarda kuvvet ve hareket konusunun öğretiminde Tematik Öğretim uygulamasının öğrencilerin fen dersi başarısına etkisinin araştırılması amaçlanmaktadır. Çalışmanın örneklemi, Siirt ilinde bir ortaokulda bulunan 59 altıncı sınıf öğrencisinden oluşmaktadır. Bu ortaokulda bulunan sınıflardan biri deney (N=30), biri de kontrol grubu (N=29) olarak seçilmiştir. Araştırma, 2015–2016 öğretim yılının 1. döneminde, 6. sınıf fen bilimleri dersi“Kuvvet ve Hareket”konusu üzerinde yapılmıştır. Deneysel uygulamalar başlamadan önce her iki gruba da“Kuvvet ve Hareket Başarı Testi (KHBT)'', Kişisel Bilgiler anketi uygulanmıştır. Ayrıca deney grubuna bireylerin ilgi ve yeteneklerini tespit etmek için Akademik Benlik Kavramı ölçeği uygulanmıştır. Kontrol grubuna Milli Eğitim Fen Bilimleri dersi Programına bağlı öğretim yapılırken, Deney grubuna ise tematik öğreneme yaklaşımına dayalı ders işlenmiştir. Uygulama sonunda, her iki grupta da ”Kuvvet ve Hareket Başarı Testi'' soruların yerleri değiştirilerek son test olarak tekrar uygulanmıştır. KHBT araştırmacı tarafından öğrencilerin Kuvvet ve Hareket konusundaki başarılarını değerlendirmek amacıyla geliştirilmiştir. Hazırlanan testin kapsam geçerliliği ünite kazanımları dikkate alınarak sağlanmaya çalışılmıştır. Araştırmada alt problemlerin test edilmesine yönelik olarak, gruplar arasındaki farklılıkların anlamlı olup olmadığını saptamak için ilişkisiz t-testi, grup içi farklılıkların anlamlı olup olmadığını saptamak için ise ilişkili t-testi yapılmıştır. Araştırmadan elde edilen sonuçlar, tematik öğretim yönteminin Milli eğitim Fen Bilimleri dersi Programına bağlı öğretime göre, öğrencilerin fen bilimleri dersi“ Kuvvet ve hareket”konusundaki başarıları arasında anlamlı bir fark görülmüştür. Okullarda görev yapan farklı zümrelerdeki öğretmenler arasında iş birliği ve paylaşım sağlanarak, farklı derslerdeki konular birbiriyle ilişkilendirilebilir.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to examine the effect of thematic teaching application on the success in Science course in terms of teaching power and movement topic The sample of the study comprises of 59 6th grade students studying in Siirt. One class was assigned as an experimental group (N=30) and one as a control group (N=29). The study has been conducted on the topic“Power and Movement”in Science course on 6th grade students in 2015-2016 academic year fall semester. Before starting the experimental application,“Power and Movement Success Test”and personal information questionnaire have been applied to both groups. Besides, the scale of academic self-conception has been applied to experimental group in order to determine the interest and abilities of individuals. While teaching was conducted according to the National Education Science lesson program, thematic teaching approach was used for experimental group. At the end of application, the test of“Power and Movement Success”was carried out again as a last test for both groups by changing the order of the questions. Power and Movement Success Test was developed by the researcher to evaluate the success of students in Power and movement topic. Content validity of the test was provided with consideration to unit acquisitions Irrelevant T-test to determine whether the differences between the groups are meaningful or not, and relevant T-test to determine whether the differences within the groups are meaningful or not have been conducted. In the result of the research, it was observed that there is a meaningful difference between thematic teaching method and National Education Science lesson program in the success of the students in terms of the success in Power and Movement topic. With a collaboration among teachers from different groups, the topics in different courses can be associated.