Medya okuryazarlığı ile ilgili lisansüstü çalışmaların karşılaştırmalı incelemesi: Türkiye, ABD ve Kanada örneği
Comparative study of post-graduate studies on media literacy: Turkey, USA and Canadian example
  1. Tez No: 446037
  2. Yazar: EBRU ARDIÇ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ADNAN ALTUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Medya Okuryazarlığı, Lisansüstü Eğitim, Türkiye, ABD, Kanada, Media literacy, Postgraduate studies, Turkey, USA, Canada
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Bu araştırmanın genel amacı, Türkiye, ABD ve Kanada'daki lisansüstü medya okuryazarlığı çalışmalarını inceleyerek eğilimlerini ortaya koymak ve Türkiye'deki medya okuryazarlığı çalışmalarının gelişimine katkı sağlamaktır. Betimsel temelli bu çalışmada amaçlı örneklem yöntemlerinden“ölçüt örnekleme”kullanılmıştır. ABD ve Kanada örneklerinin seçilme sebebi, medya okuryazarlığı alanında öncü ülkelerden olmalarıdır. Çalışmanın örneklemini, veri tabanlarından ulaşılan Amerika (N=75), Kanada (N=47) ve Türkiye'de (N=50) medya okuryazarlığı ile ilgili yapılan lisansüstü çalışmalar oluşturmaktadır. Çalışmaların seçiminde anahtar kelime aramalarına başvurulmuştur. Lisansüstü çalışmalarla ilgili öncelikle genel inceleme (araştırma yaklaşımı, örneklem, eğitim kademesi, tez yılı) yapılmıştır. Daha sonra eğitim bilimleri açısından ve medya okuryazarlığı eğitimi ile ilgili disiplin bazında incelenmiştir. Çalışmalar son olarak medya okuryazarlığı bağlamında, medya okuryazarlığı becerileri ve ilkeleri açısından incelenmiştir. İncelemeler sonucunda ülkelerin lisansüstü medya okuryazarlığı çalışmalarında önem verdikleri kapsam ve eğilimin durumu ortaya çıkmıştır. Tüm bu incelemeler sonucunda çıkan bulgular benzerlikleri ve farklılıkları açısından karşılaştırılmıştır. Bu araştırma, Türkiye'deki lisansüstü çalışmaların durumunu, öncü ülkelerin çalışma alanlarıyla olan benzerlik ve farklılıklarını, çalışma yapılabilecek yeni alanlarla ilgili durumu ortaya koyduğu için önem taşımaktadır. Medya okuryazarlığı alanında bilimsel çalışma yapmak isteyecek araştırmacılar için konu alanı seçiminde yardımcı olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this research, examining media literacy postgraduate studies in Turkey, the USA and Canada to reveal the tendency of them and to contribute to the development of media literacy in Turkey. In this descriptive sampling study, purposive sampling method“criterion sampling”is used. Canada and USA examples have been chosen for this research because they are the leading countries in the field of media literacy. The sample, which can be reached from databases America (N=75), Canada (N=47) and Turkey (N=50) is the postgraduate studies related to media literacy. In the selection of studies it has been applied to the keyword search. The general survey (research approach, sampling, education level, dissertations year) has been conducted primarily related to postgraduate studies. Then in terms of educational sciences and disciplines related to media literacy education has been examined. Finally studies has been examined In the context of media literacy, in terms of media literacy skills and principles. Study results show the state of the scope and trends important to them in their country of postgraduate media literacy. All the findings in this research results have been compared for similarities and differences. This research is important because it sets out the status of postgraduate study in Turkey, similarities and differences within the working area of the leading countries and new areas of work that can be done about the situation. It has been contemplated that researchers who want to do scientific research on media literacy will get help from this research in the selection of subjects.