İlkokullarda görev yapan öğretmenlerin stratejik planlama ile okul kültürüne yönelik algıları
The perceptions of the teachers working in the primary school for strategic planning and school culture
  1. Tez No: 446038
  2. Yazar: SERDAR KOÇAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TÜRKAN ARGON
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Stratejik Planlama, Okul Kültürü, İlkokul Öğretmenleri, Strategic Planning, School Culture, Primary School Teachers
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Planlaması Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 164
Özet
Araştırmanın amacı; Bolu ili merkez ilçedeki resmi ilkokullarda görev yapmakta olan öğretmenlerin stratejik planlama ve okul kültürüne yönelik algıları ve algıları arasında anlamlı ilişki olup olmadığını belirlemektir. Ayrıca öğretmenlerin kişisel özelliklerine göre, stratejik planlama ve okul kültürüne yönelik algıları arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişkiler olup olmadığını saptamaktır. İlişkisel tarama modeli ile gerçekleştirilen araştırmanın çalışma evrenini, 2015-2016 öğretim yılında Bolu il merkezindeki resmi ilkokullarda görev yapan 412 öğretmenin tamamı oluşturmaktadır. Araştırma sonucunda 326 öğretmene ulaşılmıştır. Araştırmada ölçme aracı olarak Stratejik Planlama Algısı Ölçeği, Stratejik Planlama Uygulamalarını Değerlendirme Ölçeği ve Okul Kültürü Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizinde frekans, yüzde, standart sapma, Mann Whitney U testi, Kruskal Wallis ve Spearman Rho korelasyon analizi yapılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, öğretmenlerin stratejik planlamaya, stratejik planlama uygulamalarını değerlendirmeye ve okul kültürüne yönelik algıları çok katılıyorum düzeyindedir. Öğretmenlerin stratejik planlama algısı ve okul kültürü algısına yönelik görüşleri arasında pozitif yönde orta düzeyde ve anlamlı ilişki bulunmaktadır. Kişisel değişkenlerden, stratejik planlama çalışmalarına katılma, yaş, mezuniyet ve kıdem değişkenlerine göre öğretmenlerin stratejik planlama, stratejik planlama uygulamalarını değerlendirme ve okul kültürüne yönelik görüşlerinin anlamlı farka sahip olduğu görülmüştür. Okullarda hazırlanan stratejik planın kalıcı, etkili ve sürdürülebilir olması için okul kültürünün güçlendirilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to determine the perceptions of the teachers working in the central province of Bolu for strategic planning and school culture and also to determine if there is a meaningful relationship between these perceptions, and also according to teachers' the demographic characteristics, to determine if there is a statistically significant relationship between the perceptions for strategic planning and school culture. The population performed by relational scan model is consist of all of the 412 teachers working in formal primary schools located center of Bolu province during the 2015-2016 academic year. In this study 326 teachers were reached. In this study,“ Strategic Planning Perception Scale”,“Assessing Strategic Planning Applications Scale”and“School Culture Scale”were used as a meusurement tool. Data were analyzed with SPSS program and frequency, percentage, standard deviation, Mann Whitney U test, Kruskal Wallis and Spearman Rho Correlation Analysis were used. According to the results of this study, the teachers' perceptions about strategic planning, evaluation of strategic planning application and school culture are at the level of many agree. it was found to be positive side at the level of middle and significantly relationship between teachers' perceptions of school culture and strategic planning. It was observed that there were significantly differences in personal variables such as participation in strategic planning, age, graduation, teachers' strategic planning according to the seniority variables, evaluation of strategic planning applications and school culture. It is recommended strengthening the school culture for confirming school strategic planning prepared in school to be effective, sustainable, permanently.