Yetenek yönetimi ile ilgili üniversite yönetici ve akademik personelinin görüşleri
Managers and academic personnels' opinions on talent management
- Tez No: 446036
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BAHRİ AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Üniversite, yetenek, yetenek yönetimi, University, talent, talent management
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Bu araştırma, Giresun Üniversitesi yönetici ve akademik personelinin yetenek yönetimi uygulamaları olan yeteneği çekme, yeteneği seçme ve yerleştirme, yeteneği geliştirme ve yeteneği tutma ile ilgili görüşlerini belirlemeyi amaçlamaktadır. Bu araştırmada nitel yöntem tercih edilmiştir. Araştırma grubu maksimum çeşitlilik tekniği ile seçilmiş sekiz akademik personel ve üç yöneticiden oluşmaktadır. Veriler yarı-yapılandırılmış görüşme formu ile katılımcılarla yapılan görüşmeler yoluyla toplanmıştır. Toplanan veriler araştırmacı tarafından not alınmış ve literatür taranarak oluşturulan temalar altında betimsel analize tabi tutulmuştur. Araştırmanın bulguları yönetici ve akademik personelin görüşlerine yeteneği çekmek için kurumun kongre, konferans ve sempozyum gibi yolları kullandığını ortaya koymuştur. Potansiyel yetenekli öğrencileri çekme açısından bakıldığında kariyer günleri düzenlediği ve burs imkânı sağladığı sonucu görülmüştür. Yetenekli akademisyenleri seçme ve yerleştirme sürecinde ise bilimsel yeterliklere önem verilmektedir. Yeteneği geliştirmek için üniversitenin yönetsel bir politikasının olmadığı araştırmanın diğer bir sonucudur. Katılımcıların yeteneği tutma ile ilgili üniversitenin ortak bir politikasının olmadığı konusunda görüş birliğine vardıkları görülmüştür. Araştırma üniversitenin ortak bir yetenek yönetimi politikası olmadığından yetenek yönetimi uygulamalarının etkili bir biçimde uygulanmadığı sonucunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the managers and academic personnel's opinions on the talent management practices which are attracting, recruiting and deploying, developing and retaining talent at Giresun University. In order to have a deeper understanding, qualitative data were collected through semi-structured interviews to find answers for the research questions. The sample of the study comprised of eight academic personnel and three managers. The responds to the questions were written down by the researcher, and subjected to descriptive analysis under the four themes defined in accordance with the literature view in the field. The results of the study revealed that the university uses the congress, conference and symposium to attract talented academicians. In terms of attracting potential talented students, they organize career days and provide scholarship opportunity. During the process of recruitment and selection, they give importance to scientific competence of talented academicians mostly. With regard to developing talented academicians, the university has no managerial policy. The study also showed that the managers stated they have no systematic policy to assess the satisfaction or commitment of academic personnel. From this point, both the managers and the academic personnel have a consensus that the university has no retention policy of talented academicians. The overall conclusion of the study revealed that the university does not implement talent management practices effectively due to the lack of managerial policy about it.