Farklılaştırılmış ev ödevlerinin dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu olan öğrencilerin ev ödevlerine yönelik tutumlarına etkileri
The effects of differentiated homework on the attitudes of students with ADHD towards homework
  1. Tez No: 446039
  2. Yazar: MUSTAFA KORAY KÖSEOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ARZU KIŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: DEHB, farklılaştırma, ev ödevi, bireyselleştirme, ADHD, differentiation, homework, individualization
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Zihin Engelliler Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu araştırmanın amacı, Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu olan öğrenciler ile bu öğrencilerin aileleri ve öğretmenlerinin görüşlerine başvurularak, farklılaştırılmış öğretim yaklaşımı doğrultusunda hazırlanan ev ödevlerinin, DEHB olan öğrencilerin ödev yapmaya yönelik tutumlarına olan etkilerini incelemektir. Araştırmada, katılımcıların görüşlerinin belirlenmesi için nitel araştırma yöntemlerinden eylem araştırması yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın katılımcılarını Sakarya'da, Adapazarı'nda özel bir ilkokulun 3. ve 4. sınıflarında öğrenim gören ve DEHB tanısı almış beş öğrenci ile bu öğrencilerin aileleri ve sınıf öğretmenleri oluşturmuştur. Elde edilen bulgulara göre ev ödevlerinin öğrencilerin ilgileri, hazırbulunuşlukları ve öğrenme stilleri dikkate alınarak farklılaştırılmasıyla, DEHB olan öğrencilerin ödevin önemi ve yararı konusunda olumlu tutumlar geliştirdikleri, ödevlerini daha fazla odaklanarak daha kısa zamanda ve daha bağımsız bir şekilde tamamlayabildikleri, kendi öğrenme süreçleri hakkında daha fazla bilgi sahibi olarak en iyi nasıl öğrendikleri konusunda üst biliş sahibi oldukları görülmüştür. Öğrencilerin ailelerinin ve sınıf öğretmenlerinin de ev ödevlerinin önemi ve yararı konusunda olumlu tutumlar geliştirdikleri, öğrencilerin yukarıda belirtilen durumlarını destekler nitelikte görüşler bildirdikleri kaydedilmiştir. Sonuç olarak, DEHB olan bu öğrencilerin bireysel özellikleri dikkate alınarak farklılaştırılan ev ödevleri ile ilgili öğrencilerin, ailelerinin ve sınıf öğretmenlerinin olumlu görüşler bildirdikleri ve olumlu tutumlar geliştirdikleri görülmüştür. Farklılaştırılmış öğretim ve ödevlerin farklılaştırılması konularında daha fazla araştırma yapılarak farklılaştırılmış öğretiminin öğrenme ve öğretim sürecinin çeşitli boyutlarındaki etkileri konusunda daha fazla bilgi edinilmesi, özellikle DEHB olan öğrencilerin öğrenim hayatlarının kalitesinin artırılmasında etkili rol oynayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research was to investigate the effects of homework prepared based on the differentiated education approach on the attitudes of the students with attention deficit hyperactivity disorder towards doing homework by collecting opinions of the parents and teachers of these students. In the research, action research technique of the qualitative research techniques is used to analyse the opinions of the participants. The participants of the research consist of 5 students with ADHD diagnosis in 3rd and 4th grade from a private primary school in Sakarya, Adapazarı; their parents and homeroom teachers. The findings of the research reflect that, thanks to the differentiated homework prepared according to their interests, prior knowledge and learning styles, the students with ADHD develop a positive attitude towards the importance and benefit of homework, and that they could focus more on their homework and could complete it in a shorter time with less assistance, and gained metacognition about how best they can learn by knowing more about their learning process. It was recorded that the parents and the homeroom teachers of the students also developed a positive attitude towards the importance and the benefit of homework and stated opinions supporting the findings described above. As a result, it was noted that these students with ADHD, their parents and homeroom teachers affirmed positive opinions and developed a positive attitude towards differentiated homework prepared individually for these students. It is concluded that, further research on differentiated instruction and differentiating homework to observe the effects of differentiated instruction on the several aspects of learning and teaching processes, could effectively increase the education quality of especially the students with ADHD.