Niğde Gazetesine göre Niğde'nin sosyal ve iktisadi yapısı (1934-1939)
According to local Newspapers of Niğde, social and economic structure of Ni̇ğde (1934-1939)
  1. Tez No: 446054
  2. Yazar: ÖZLEM AYDIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAMDİ DOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Niğde, Resmi İl Gazeteleri, Sosyal ve İktisadi Hayat
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 261
Özet
Bu araştırmanın amacı, resmi il gazetelerine göre Niğde vilayetinin sosyal ve iktisadi yapısı hakkında bilgi elde etmektir. Araştırma için öncelikle Milli Kütüphane'nin Süreli Yayınlar kısmında bulunan, araştırma konusu olan 1934-1939 yıllarına ait Niğde vilayetinin resmi il gazeteleri incelenmiştir. Ayrıca Başbakanlık Cumhuriyet Arşivi'nden o yıllara ait belgelerin nüshaları alınmıştır. Yapılan araştırma, tarih metodolojisine uygun biçimde gerçekleştirilmiştir. Yüksek Lisans tezinde; 1934-1939 yılları arası Niğde vilayetinde ki sosyal ve iktisadi yapı incelenmiştir. Yapılan çalışma altı bölümden oluşmaktadır. Bu bölümler; Niğde vilayetinin idari durumu, sosyal ve kültürel hayatı, imar faaliyetleri, sorunları, eğitimi, ekonomik hayatı başlıklarında toplanmıştır. Niğde'nin sosyal ve iktisadi hayatı bu bölümlerde anlatılmaktadır. Yapılan bütün faaliyetlerin özünde, vilayetin Cumhuriyet rejimine uygun şekilde yeniden yapılanmasını sağlama amacı vardır. Araştırma sonucunda; Niğde vilayetinin merkez ve kazalarının 1934'den 1939'a kadar gelişme gösterdiğini söyleyebiliriz. Niğde vilayeti, Cumhuriyet rejimine ve Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'e son derece bağlı bir vilayettir. Niğde vilayetinde bulunan yurttaşlar, Niğde'nin Cumhuriyet rejimine layık ve uygun bir vilayet olabilmesi için çalışmışlardır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to analyze the social and economic structure of Niğde by surveying the local newspapers published in Niğde. For the study, the local newspapers of Niğde at periodicals category in National Library published beetwen 1934-1939 were reviewed. Also, the copies of documents belonged to aferomentioned years were received. The study was planned in accordonce with historical methodology. In this thesis, social and economic structure of Niğde were studied in six subtitle. This subtitles were governmental sitvation, social life and culture, town plannig activities, problems, education and economic structure in Niğde. Social Life and economic structure in Niğde weremontioned at this chapters. The underlie reason at all of this activities is reconstructuring Niğde in accordonce with Republicon administration. In this connection, the role of local newspapers were important to informabout activities to citizens residing in Niğde. As a conclusion, Niğde made progression between 1934-1939. The city clings to the Turkish Rebuplic and Mustafa Kemal Atatürk great leader. Citizens residing in Niğde has made on effort to develop Niğde in the light of the priciples of Turkish Rebuplic. Key Wards: Niğde, local newspapers, social and economic life.