Niğde gazetesine göre Niğde'nin sosyal, ekonomik ve kültürel yapısı (1949-1952)
According to nigde newspaper, social, economic and cultural structure of Niğde (1949-1952)
- Tez No: 508353
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLİN ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Niğde, Niğde Gazetesi, Sosyal, Ekonomik ve Kültürel Yapı, Niğde, Niğde Journal, Social, Economic and Cultural Structure
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Yerel gazeteler yayınlandığı dönemin sosyal, ekonomik, kültürel ve siyasi gibi birçok konuyu ele alan önemli temel kaynaklardır. Özellikle de bir şehrin sosyal tarihini tespit ederken bu gazeteler başvurulması gereken temel kaynaklar arasında yer almaktadır. Bu hususta çalışmamızın konusu, Niğde'nin sosyal, ekonomik ve kültürel yapısını 1949-1952 tarihleri arasında çıkarılan Niğde Gazetesine göre tespit etmektir. Çalışmanın temel kaynağını oluşturan Niğde Gazetesinin belirtilen tarihler arasındaki nüshaları Milli Kütüphaneden temin edilmiştir. 1949-1952 yılları arasında Niğde ile ilgili Valilik ve Belediye tarafından ciddi çalışmalar yapılmış ayrıca bu dönemdeki halkevlerinin faaliyetleri de incelediğimiz dönemdeki gazetelerde bahsedilmiştir. Böylece Niğde'nin sosyal, ekonomik, kültürel ve idari yapısı belirtilen tarihler arasında Niğde Gazetesi çerçevesinde incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
During their publication period, local newspapers are an important sources of many issues such as social, economic, cultural, and politics. They are the main sources of reference, especially, when determining the social history of a city. In this purpose, the main subject of our study is determining social, economic, and cultural structure of Niğde, according to Niğde Journal which was published between 1949-1952. The copies of the Niğde Journal, which constitutes the main source of the work, were obtained from the National Library. Between 1949 and 1952, the governorship and the municipality of Niğde conducted serious studies as well as the periodicals in which the activities of the community homes were examined in this period. Thus, the social, economic, cultural and administrative structure of Niğde were examined within the framework of Niğde Journal.