Yeni teknolojiler ve marka algısı üzerinde sosyal medyanın rolü
New technologies and role of social media on brand perception
- Tez No: 446055
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RECEP ÇİÇEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Medya, Sosyal Medya Araçları, Sosyal Medya Pazarlaması, Marka Algısı, Tüketici Davranışları
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Üretim Yönetimi ve Pazarlama Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Günümüzün rekabetçi ve küreselleşen dünyasında bir mal ya da hizmetin kaliteli ve yaygın şekilde tüketicilere arz etmek markaların rakiplerine fark oluşturması için yeterli olmamaktadır. Bunun başlıca ana nedeni markaların ürün ve hizmet kalitesinin gelişen teknolojiler ile (Üretim Teknolojiler) birbirine yakın ve benzer olması ve tüketicilerin gelişen teknolojiler ile (internet, sosyal medya) istediği kalite ve nitelikteki ürünlere olan geniş ulaşabilme imkânlarıdır. Dolayısıyla markaların marka kimliklerini ve hedef kitlelerini belirleyerek buna göre konumlanmaları yeterli olmamaktadır. Müşterilerdeki marka algılarını oluşturmak ve yönetmek için yeni teknolojileri (Sosyal Medya) etkin olarak kullanmaları gerekmektedir. Çalışmanın ilk bölümünde marka ve marka algısı ile ilgili temel kavramlara yer verilmiştir İkinci bölümde yeni teknoloji olarak sosyal medya ve bunun tüketici algısı üzerindeki etkisi anlatılmıştır. Üçüncü ve son bölümde araştırmanın sentezinin verilmesi amacıyla yeni teknolojilerin marka algısındaki etkisinin anlaşılması için Türkiye'nin önde gelen markalarından Ülker/Çizi ile ilgili yaptığımız anket çalışması yer almaktadır. Bu tez çalışması ile yeni teknolojilerin öncülüğünü yapan sosyal medyanın marka algısı, tüketici satın alma kararları üzerindeki etkileri ortaya koyulmuştur.
Özet (Çeviri)
It is not enough supplying products or services with high quality and well distributed by the brands to consumers in order to make a difference between the competitors in today's global and competitive world. The main reason of this situation; quality of products and services are so close and similar with developing technologies and capability of the consumer to reach desired quality products with developing technologies (Internet, social media). Consequently, it is not enough to positioning by defining of the targeted consumer and brands' identity. Brands have to use new technologies efficiently (social media) to create and lead the brand perception on consumers. In this research is about the basic concept of brand and brand perception, social media as a new technology and its impact on consumer perception. Besides these, there is a survey work about Ülker/Çizi brand to identify the syntheses of the research and to understand the impact of new the technologies on brands' perception. This thesis shows the impact of the brand perception of social media which leads new technologies on consumers purchase decision. KeyWords: Social Media, Social Media Tools, Social Media Marketing, Brand Perception,Consumer Behaviors.