Erciş folkloru
Foklor of Erciş
- Tez No: 446059
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NAMIK ASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Bilimi (Folklor), Folklore
- Anahtar Kelimeler: Erciş, Halk Bilimi, Kültür, Erciş, Folklore, Culture
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 332
Özet
Tarihin farklı dönemlerinde değişik coğrafyalarda büyük devletler kuran Türk milleti gittikleri her yere kendi kültürlerini taşımayı başarmışlardır. Gittikleri yerlerde değişik kültürlere mensup insanlarla bir arada yaşamalarına rağmen kendi kültür ve sanatından vazgeçmeyerek bunları koruyabilmişlerdir. Halk Edebiyatı ürünleri milletlerin ortak değerlerinin yansıtıldığı ve yaşatıldığı birer belgelerdir. Milletler bu ürünlerde ortak sevinçleri, üzüntüleri, yaşanmışlıkları, beklentileri vb. duygu ve düşünceleri dile getirirler. Bundan dolayı bu ürünler milletlerin ortak değerleri olup kültürlerinin de temel kaynaklarıdır. Bu alan çalışmamızda Erciş'in folklorik ürünlere yer verdik. Derlenen folklorik ürünleri tür, biçim ve muhtevasına göre sınıflandırarak ilgili bölümlerin alt başlıkları olarak verdik. Folklorik ürünlerinin derlemesinde ve yazıya geçirilmesinde alan çalışmalarında izlenen plan ve programa sadık kalarak çalışmamızı oluşturduk. Sözlü olarak derlenen ürünlerin yanında görselliği arttıracak fotoğraflarla ve Erciş haritasına da çalışmada yer verdik. Folklorik ürünleri farklı yaş ve meslekten kaynak şahısların katkı ve deneyimleri neticesinde oluşturduk. Erciş'in halk nazmı ve nesrinden, kalıplaşmış ifadelerinden, geçiş dönemi adetlerinden, halk oyunlarından, halk hekimliğinden, mutfağından, âşıklık ile dengbejlik geleneğinden vb. birçok folklorik ürünlerinden bahsederek çalışmada farklı bölümlerin altında bunlara yer verdik.
Özet (Çeviri)
Turkish nation, who has founded great states on different geographies during the different periods of history, has succeed to transfer their own culture to everywhere they have migrated. Despite the fact that they have lived together with the people from different cultures all around the geographies they have gone to, they have never abandoned their own culture and art, thus they have managed to protect their culture and art. The products of folk literature are the documents on which the common values of the nations are both reflected and kept alive. Thanks to these folkloric products, the nations express their feelings and thoughts such as common gladness, griefs, life experiences, expectations and etc. For this reason, these folkloric products are the common values of the nations and main sources of the culture. This fieldwork includes the folkloric products of Erciş. These compiled folkloric products are presented as subtitles of related categories by classifying them in terms of their genre,style and contents. In order to compile and put these folkloric products on paper, we stayed loyal to the schedule which has been planned before. In addition to the products which are compiled verbally, Erciş's map and photographs which will contribute to the visuality of this fieldwork are also included within this study. The folkloric products in this study are formed by the contributions and experiences of people belonging to different ages, professions, and educational status. Erciş's folkloric verse and prose, cliché expressions, traditions of transition periods, folk dances, folk medicine, cuisine, minstrelsy, dengbej culture and many other folkloric products are mentioned during the study under the different sections.