Kazakistan'da enerji, finans ve büyüme ilişkisi üzerine ampirik analiz (1994 - 2013)
An empirical analysis of energy, finance and growth relationships in Kazakhstan (1994 - 2013)
  1. Tez No: 446060
  2. Yazar: MADINA SULEIMENOVA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERDİNÇ TUTAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonometri, Ekonomi, Enerji, Econometrics, Economics, Energy
  6. Anahtar Kelimeler: Ekonomik Büyüme, Enerji Tüketimi, Gelir, Finansal Gelişme, Ticaret Açıklığı, Eşbütünleşme, Kazakistan, Economic Growth, Energy Consumption, Income, Financial Development, Trade Openness, Kazakhstan, Cointegration
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu tezin amacı, Kazakistan'da ekonomik büyüme, enerji tüketimi ve finansal gelişim arasındaki ilişkiyi belirlemektir. Bu ilişki üçlemesi üzerinde yapılan çalışma, Kazakistan için sağlanan verilere dayanarak 1994 - 2013 yılları arasında eş bütünleşme için vektör otoregresyon modeli, Johansen eş bütünleşme ve etki tepki testleri gibi modelleri kullanarak farklılaşmış ekonomik büyüme modelleri ve ampirik verileri analiz eder. Farklılaştırılmış metodolojik ve teorik tartışmalar büyük bir çerçeve içinde göz önüne alındığında elde edilen sonuçlar, Kazakistan'da ekonomik büyüme, enerji tüketimi ve ticaret açıklığı faktörleri arasındaki güçlü ve uzun vadeli ilişkinin bulunduğunu göstermektedir. Mali faktör ise, nispeten küçük numune nedeniyle, yetersiz eş bütünleşme sonuçlarını meydana getirdi. Bu 3 faktör arasındaki eşbütünleşme ilişkisi ticari küreselleşme kavramını destekliyor, yani ekonomiler arasındaki denge dinamiklerini oluşturan ticari küreselleşme gelişmiş ülkelerde daha hizmet odaklı hale geldikçe, gelişmekte olan ülkelerde yüksek sanayileşme süreçleri yaşanıyor. Sanayileşme, gelişmekte olan ülkelerin kalkınma sürecinde yüksek enerji yoğunluğu yaşamalarına sebep olmaktadır. Bu enerji faktörüne büyük ölçüde bağımlı olan ülkeler nihayetinde gelişme süreçlerini limitleyip yavaşlayacaklardır. Bu gelişim süreci kavramı enerji tüketimine son derece bağımlı iken sabit durum düzeyinde başarı ve servis özelliklerine doğru bir hareketin, elektrik enerjisi tüketiminde azalmaya ve aynı zamanda enerji kullanımı verimliliğini geliştirmeye yol açmasını kanıtlar. Gelişmekte olan Kazakistan'da ticaret, finansal gelişmenin yerine hakim bir faktör olduğunu ispat etmektedir ancak gelişmiş ülkelerdeki örnekten varsayımla finansal yapıya aşırı vurgu ile ekonomi içindeki payı artacağı için olumlu faktör olarak yanıt verebilir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this thesis is to identify relationships between the economic growth, energy consumption and financial development in Kazakhstan. The study over the relationship applied differentiated economic growth models and empirical data analyses as VAR model for cointegration, Johansen cointegration and Impulse response tests based on the data provided for Kazakhstan on the period of 1994 - 2013. Within consideration of a large framework of differentiated methodological and theoretical discussions the achieved results indicate the presence of strong long run relationship between economic growth, energy consumption and trade openness factors in Kazakhstan. Financial factor due to the relatively small sample performed insufficient cointegrating results. The cointegrational relationship between those 3 factors supports the concept of trade globalization. It supports the view of trade creating the balancing dynamics between economies, which means as developed countries become more service oriented developing ones experience high industrialization processes. Industrialization leads developing countries to experience high energy intensity during the development process. That serves as evidence proving those countries being largely dependent on energy factor, limiting which will eventualy slowdown development processes. This proves the concept of development process being highly dependent on energy consumption while the achievement of the steady state level and the movement towards the service specification may lead to decrease in the level of energy consumption and meanwhile to increase in the efficiency of the energy use. Trade in developing Kazakhstan proves to have a dominating factor instead of financial development. However, from the example of developed countries high emphasis on the financial structure may respond as positively influencing factor as its share will grow within economy.