Neoliberal bakış açısıyla Orta Asya'da enerji güvenliği: Kazakistan, Özbekistan ve Türkmenistan örnekleri
Energy security in Central Asia from a neoliberal perspective: The examples of Kazakhstan, Uzbekistan and Turkmenistan
  1. Tez No: 927721
  2. Yazar: ESRA SEZER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FAHRİ TÜRK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Neoliberalizm, Orta Asya, Türkistan, Enerji Güvenliği, Hazar Denizi, Neoliberalism, Central Asia, Turkestan, Energy Security, Caspian Sea
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 335
Özet
Günümüzde enerji, yükselen bir değer olarak karşımıza çıkmaktadır. Dünyada enerji kaynaklarının asimetrik bir şekilde dağılmış olması enerji zengini olan ülkeleri adeta bir cazibe merkezine haline getirmektedir. Zengin petrol ve doğal gaz yataklarına sahip olan Orta Asya (Türkistan) coğrafyası, Sovyetler Birliği'nden sonra öne çıkarak bölgesel güçlerin yanı sıra küresel güçlerin de ilgisini çekmeyi başarmıştır. Bu çalışmada, Orta Asya'da enerji güvenliği neoliberal bir bakış açısıyla Kazakistan, Özbekistan ve Türkmenistan örnekleri üzerinden incelenmiştir. Çalışmada“Orta Asya bölgesinde enerji sorunları nasıl çözüme kavuşturulabilir?”sorusuna cevap aranmış ve bu minvalde çalışmanın hipotezi“Bölgedeki enerji sorunlarına ortak çıkar ve iş birliği noktaı nazarından yaklaşmak söz konusu sorunların çözülmesini sağlamaktadır.”şeklinde formule edilmiştir. Yapılan araştırma ve incelemeler sonucunda Orta Asya bölgesinde Fergana Vadisi, petrol ve doğal gaz boru hatlarının güvenliği ve Hazar'ın statüsü başta olmak üzere birtakım enerji güvenliği sorunlarının yaşandığı anlaşılmıştır. Yıllardır çözümsüz kalan Hazar Denizi'nin statü sorununa 51 özel çalışma grubu ve 10'dan fazla dışişleri bakanları toplantısı ve beş devlet başkanları zirvesinden sonra çözüm bulunması, çalışmanın kuramsal çerçevesinde vurgulandığı üzere, bölgedeki enerji güvenliği sorunlarının ortak çıkarlar ve iş birliği çerçevesinde çözülebileceğini doğrulamaktadır.
Özet (Çeviri)
Today, energy is a rising value. The asymmetric distribution of energy resources in the world makes energy-rich countries a center of attraction. The Central Asia (Turkestan) geography, which has rich oil and natural gas deposits, came to the fore after the Soviet Union and managed to attract the attention of regional powers as well as global powers. In this study, energy security in Central Asia was examined from a neoliberal perspective through the examples of Kazakhstan, Uzbekistan and Turkmenistan. The study sought to answer the question of“How can energy problems in the Central Asian region be solved?”and the hypothesis of the study was formulated in this context as“Approaching the energy problems in the region from a common interest and cooperation perspective ensures the solution of these problems.”As a result of the research and examinations, it was understood that there were some energy security problems in the Central Asian region, especially the Fergana Valley, the security of oil and natural gas pipelines, and the status of the Caspian Sea. The solution to the status issue of the Caspian Sea, which has remained unresolved for years, after 51 special working groups, more than 10 meetings of foreign ministers and five summits of heads of state, confirms that energy security problems in the region can be resolved within the framework of common interests and cooperation, as emphasized in the theoretical framework of the study.