Schizophrene sprache in schriftlichkeit, eine analyse von gedichten und texten
Yazılarda şizofreni dili, şiir ve yazıların analizi
- Tez No: 446099
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SUEDA ÖZBENT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Linguistics
- Anahtar Kelimeler: Schizophrenia, Psycholinguistics, Turkish language disorders, linguistic failures, though disorders, language diagnostics
- Yıl: 2016
- Dil: Almanca
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Alman Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Alman Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Şizofreni hastalığının ortaya çıkışı semptomlar ile belirginleşir ve dil kullanımında ortaya çıkar. Dil bozuklukları düşünce bozuklukları ile bağlantılıdır. Ama bu eksiklikler nasıl ortaya çıkmakta ve bu hatalar bir sisteme göre mi yapılmaktadır? Bu yüksek lisans tezi´nin hedefi şu soruları cevaplamaktır: Şizofrenide dil ve iletişim bozuklukları nelerdir? Bu hatalar belirli bir sisteme dayalı mıdır? Hataları tespit etmek üzere kesin ve tek bir yöntem var mıdır?Aşağıdaki tez psikoloji ve dil alanlarının birleşmesi ile ilgili yapılmış çalışmaların özetini göstermektedir ve şizofrenide dil analizi ile ilgili bilimsel bilgilerle belirtmektedir. Alman şizofreni hastalarının örnekleri ile bu dilin karakteristik hataları irdelenmektedir. Bu alanda Türkçe de yeterli çalışma bulunmadığı için, Türk şizofreni hastalarının dil kullanımında karakteristik hataları Kindt ve Schecker'e göre psikolinguistik alanından bir metod ile belgelenmektedir. Anahtar Kelimeler : Şizofreni, Psikolinguistik, Türkçede Dil Bozuklukları,Dil Bozuklukları, Düşünce Bozuklukları, Dil Tanılama
Özet (Çeviri)
The Emerging of Schizophrenia is marked by symptoms, which are striking in the Language. These Language abnormalities are explained in connecting with thought disorders. But how are the deficiencies arise while expressing theirselves and is there a system according to which the abnormalities are made? This master thesis has the objective to answer these questions: What are the linguistic and communicative failures in schizophrenia? Are these errors made to a certain system? The following master thesis presents a brief historical overview to combining the disciplines of psychology, language and shows on scientific knowledge how the language of schizophrenia is analyzed. Using examples from German-speaking patients characteristic features of this language according to Kindt and Schecker are shown. Because there is no sufficient enough source material in the Turkish language area, according parts of this article is based on the characteristics failures of the Turkish patients.