İdari işlemin sebep unsuru
Motives of administrative acts
  1. Tez No: 446112
  2. Yazar: ÖZGE DİDEM BOULANGER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TURAN YILDIRIM
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hukuk, Kamu Yönetimi, Law, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: sebep unsuru, gerekçe, takdir yetkisi, motives of administrative acts, reason giving, judicial discretion
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İdare Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 305
Özet
Çalışma 4 bölümden oluşmaktadır. I bölümde sebep unsuru kavramı, II. bölüm de mevzuatta sebep unsuru, III. bölümde uygulamada sebep unsuru ve son bölümde sebep unsurunun yargısal denetimi aktarılmıştır. Çalışmada sebep unsuru idarenin kamu gücü kullanmak suretiyle yaptığı tek yanlı irade açıklamaları şeklinde tanımlanabilen bireysel idari işlemleri esas alınarak incelenmiştir. Ayrıca bir kez uygulanmakla bitmeyecek, genel, soyut, objektif kural koyan, bir tek kişi için düzenlenmiş dahi olsa uygulanacağı kişinin ismen belirlenmediği idari işlemler olan düzenleyici işlemler de çalışmaya dahil edilmiştir. Çalışmada bireysel idari işlemler ve idarenin düzenleyici işlemleri bütün olarak değerlendirilmiştir. Ancak düzenleyici işlemlerin hukuki sebebinin bireysel işlemlere göre daha genel olması, düzenleyici işlemin içeriğine göre değişmemesi sebebiyle düzenleyici işlemlerde sebep unsuruna ayrıca yer verilmiştir. Sebebin açıklanması niteliğinde olan gerekçe çalışmada incelenmiştir. Yine sebebin yasa koyucu tarafından emredici olarak belirlenmediği durumlarda idarenin sahip olduğu hareket serbestisi olan takdir yetkisi sebep unsuru ile ilişkilendirilerek incelemeye dahil edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The thesis consists of four main sections; I. section is about the meaning of motives of administrative acts, II. section is about motives of administrative acts in legal documents, III. section is about administrative activities' motives and the last section is about judicial review of motives. In this study the individual administrative acts that are stated unilaterally and that are constituted by using public power have been reviewed. Additionally the regulatory process of administrative agents that sets out general, abstract, objective rules are also included in the thesis. Individual administrative acts and administrative regulatory acst have been evaluated together as a whole in this study. However as administrative regulatory process' legal motive is more general comparing with individual transactions and due to the reason that legal motive of regulatory acts do not vary according to the content of the regulatory acts, the regulatory process of administration in terms of motives have been reviewed independently in section III. The reason giving has also been studied in the thesis. Also judicial discretion that appear when the motive has not been cleared out in the related legislation have been reviewed in relation with motive.