Felsefî düşüncede kozmolojik deliller açısından Tanrı-zaman ilişkisi
God-time relation in terms of cosmological arguments in philosophical thought
  1. Tez No: 446164
  2. Yazar: OKAN BAĞCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RUHATTİN YAZOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Din, Felsefe, Religion, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Kozmolojik Deliller, Tanrı, Zaman, Cosmological arguments, God, Time
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 160
Özet
Bu tez, Tanrı ile zaman arasındaki ilişkiyi felsefî bir temelde tahlil etmeyi amaçlamaktadır. Kapsamın çok fazla geniş olmasına mahal vermemek için, çalışma kozmolojik delilleri savunan filozof, düşünür ve teologların görüşleri ile sınırlandırılmıştır. Tanrı'nın ezelî-ebedî olduğu genellikle kabul edilen bir gerçek olsa da, Tanrı'nın ezelî-ebedîliğinin tabiatı üzerinde çokça görüş ayrılıkları olagelmiştir. Bu görüş ayrılıklarının hepsi olmasa da çoğu, 'Tanrı, ezelî-ebedî olsa bile, zamanı aşkın mıdır?' sorusundan kaynaklanmıştır. Çalışma boyunca, kozmolojik delillerin farklı şekillerini özetleyip, meseleyle ilgili olan şu temel sorulara cevap bulmaya çalıştık: Zamanın bir başlangıcı var mıdır? Evren ezelî-ebedî midir? Eğer Tanrı zamanı aşkınsa, zamansal olayları bilir mi? Eğer Tanrı zamansal olayları biliyorsa, O'nun bilgisi değişir mi? Kozmolojik delilleri savunanlar arasında, Tanrı'nın zamanı aşkın olduğu, hem evrenin hem de zamanın bir başlangıcının olduğu, Tanrı'nın zamansal olayları bilgisinde herhangi bir değişiklik olmadan bildiği görüşlerinin diğerlerinden çok daha ağır bastığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to analyse the relation between God and time on a philosophical basis. In order not to let the scope be too broad, the study has been limited to the views of the philosophers, thinkers and theologians who support the cosmological arguments. Although the fact that God is eternal is a generally accepted one, there have been many disagreements on the nature of God's eternity. Most of these disagreements, if not all, have resulted from the question 'Does God, even if He is eternal, transcend time?' Throughout the study, we have summarized the different versions of the cosmological arguments and tried to find answers to the following basic questions regarding the issue: Does time have a beginning? Is the universe eternal? If God transcends time, does He know temporal events? If God knows temporal events, does His knowledge change? It has been established that the views that God transcends time, both time and universe had a beginning, God knows temporal events without any change in his knowledge far outweigh others among the supporters of cosmological arguments.