Otel işletmelerinde işten ayrılma niyetinin işgörenlerin performansı üzerine etkisi: Erzurum'daki bakanlık onaylı otel işletmelerinde bir uygulama.
The impact of turnover intention on individual performance: An application certificated by ministry hotels in Erzurum
  1. Tez No: 446190
  2. Yazar: YUSUF DÜRGEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKALP NURİ SELÇUK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Otel İşletmeleri, Bireysel Performans, İşten Ayrılma Niyeti, İşgören Devir Hızı, Erzurum, Hotel Management, Individual Performance, Turnover Intention, Tturnover, Erzurum
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu tezin amacı otel işletmelerinde işten ayrılma niyetinin ve bunun en doğal sonucu olan işgören devir hızının işgörenlerin bireysel performansı üzerindeki etkisini araştırmaktır. Öncelikle otelin tanımı, özellikleri ve sınıflandırılması hakkında bilgi verilmiş, ardından Erzurum'da turizm konusu her yönüyle ele alınmaya çalışılmıştır. Uygulama kısmına geçmeden önce performans ve işten ayrılma niyetinin bir sonucu olan işgören devir hızı terimleri detaylandırılmıştır. Uygulama kısmında ise Erzurum'daki Bakanlık belgeli otel işletmelerinde çalışan işgörenler tarafından doldurulan anket ölçekleri ile yapılan analizlere yer verilmiştir. Elde edilen bulgularla korelasyon analizi ve doğrusal regresyon analizi yapılmıştır. Analiz sonuçlarına göre, işgörenlerin işten ayrılma niyetlerinin bireysel performanslarını negatif yönde etkilediği saptanmıştır. Ayrıca işten ayrılma niyetinin alt boyutları ile bireysel performans ölçeğinin alt boyutları arasında negatif yönde ve orta düzeyde anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Verilerden elde edilen sonuca göre, otel işletmelerinde işgörenlerin işten ayrılma niyeti bireysel performansın önemli bir belirleyicisidir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this thesis is to investigate the impacts turnover intention and its outgrowth employee turnover on employee's individual performance. Firstly the information about hotel description, features and classification has given, then the issue of tourism in Erzurum has been approach in all its bearings.Before moving to application, performance and employee turnover terms which is intention's attendat has been detailed. In the application the scale survey that completed by employees who work in the hotels certificated by ministry is given. According the findings, correlation analysis and linear regression analysis has done. According to analysis results, it was determined that employee's turnover intention negatively affects employees' individual performance. Also a negative and mediocrity expressive affair the subscale of turnover intention and subscale of individual performance was determined. According to the results obtained from the data, hotel employees' turnover intention is an important determinant of individual performance.