Kamu sektöründe iş stresi ve örgütsel bağlılık arasındaki ilişki; Uygulama örneği: Juba/ Güney Sudan
The relationship bet job stress and organizational commitment in public sector organizations: Case study Juba/South Sudan
  1. Tez No: 446191
  2. Yazar: JOSEPH LUKA AKUAR MADUT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖNDER BARLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İş stresi, Örgütsel bağlılık, Kamu sektörü, Job Stress, Organizational Commitment, Public Sector
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Yirmi birinci yüzyılın bilinen hastalıklarından biri de strestir. Stres, temelde kişinin yaşantısından kaynaklanan çeşitli çevresel eylemler nedeniyle oluşan etmenlere denir. Olumsuz çevre eylemlerinde; bireyler örgütsel, çevresel ve kişisel sebeplerden dolayı yoğun bir şekilde sıkıntıya maruz kalmaktadırlar. Bu sıkıntıları ortadan kaldırmak için stresle ilgili olumsuz faktörleri dikkate alıp ortadan kaldırmak gerekir. Bu araştırma, kamu sektöründe yaşanan ve bulunan iş stresi ve bunun karşısında iş stres ile örgütsel bağlılık arasında bir ilişki olup olmadığını araştırmaktadır. Bu çalışmayla Güney Sudan'ın kamu sektöründe yaşanan iş stresi ve örgütsel bağlılığın bugünkü durumunun nasıl olduğu hakkında bilgi aktarılacaktır. Çalışmada, Cuba'da basit ve tesadüfî örnekleme yöntemi ile seçilen bakanlıklarda çalışan 283 yönetici, memur ve işçi üzerinde anket uygulanmıştır. Araştırmanın analiz sonuçlarında; iş stresi, örgütsel bağlılık ile katılımcıların eğitim, kurum ve görevlerinin düzeyleri arasında bir fark görülmüştür. Daha sonra Spearman korelasyon sonuçlarında, iş-aile çatışması, rol stresi ile örgütsel bağlılık arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Ayrıca iş stresi ile örgütsel bağlılık, normatif bağlılık ile iş-aile çatışması arasında anlamlı bir ilişkiler bulunmuştur. Bu sonuçlara göre, iş-aile çatışması, rol stresi ve iş stresi azaldıkça, örgütsel bağlılığın arttığı görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Stress, nowadays is cited as a sickness which is basically observed in the individual's daily life as the result of various turbulence surrounding them. In most cases individuals remain victim of organizational, environmental and even of some personal reasons. Such situation need to be remove from the work place by paying attention to the ill factors of stress. In doing so increases the workers' commitment factors. This research is aimed to analyze the relationship between job stress and organizational commitment of the public servants. The sample of the research is selected by the use of a simple random method and 283 partıcıpants were selected from five national ministries in South Sudan/Juba to participate in research through a questionnaire form. The results of analysis showed a clear divergence between the participants' education level, occupation status and the levels of job stress. Also a similar result was observed when testing participants' educational level, corporations and the levels organization commitment. In correlation analysis, a positive significant relation is observed between work-family and the organizational commitment, role stress and organizational commitment, also a relation was seen between total job stress and total organizational commitment. According to this result, as the work-family conflict, role stress and job stress decreases organizational commitment increases.