Türkiye ile Türk Cumhuriyetleri arasındaki ekonomik ilişkiler ve Doğu Anadolu Bölgesinden Türk Cumhuriyetlerine ihracat yapan firmaların sorunları üzerine bir uygulama
Economic relations between Turkey and Turkish Republics and an practice to problems of fi̇rms which export from East Anatolian Region to Turkish Republics
  1. Tez No: 446193
  2. Yazar: SAMET TOPAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALAATTİN KIZILTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Interzonal Development Gaps, Eastern Anatolia Region, Turkish Republics, Regional Development
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
Tüm Dünya ülkelerinde olduğu gibi Türkiye'nin de en temel sorunlarından bir tanesi bölgelerarası gelişmişlik farklarıdır. Doğu Anadolu Bölgesi (DAB), Türkiye'de bulunan yedi bölge arasında sosyo-ekonomik gelişmişlik bakımından en son sıradadır. Bölgenin sınırları içerisinde beş aktif sınır kapsının bulunması DAB'nin bu geri kalmışlıktan kurtulması için bir avantaj olarak görülmektedir. Özellikle Türkiye ile mili ve kültürel bakımdan yakın olan Türk Cumhuriyetleri pazarına açılan kapı özelliği bulunan DAB'nin bu avantajı bölgenin kalkınması için bir fırsat oluşturabilmektedir. Bu çalışmada DAB'nin sosyo-ekonomik göstergeleri verilerek, bölgeye coğrafi ve kültürel bakımdan yakın olan Türk Cumhuriyetleri ile ilişkiler incelenmiştir. Bu bağlamda DAB'nde bulunan ve Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği'ne (DAİB) üye olan firmalara ulaşılmış ve bu firmaların Türk Cumhuriyetlerine yaptıkları ihracatta karşılaştıkları sorunlar tespit edilmeye çalışılarak, bu sorunlara çözüm önerilerinin geliştirilmesi amaçlanmıştır. Bu kapsamda DAİB'e üye olan 481 ihracatçı firmaya mail ve telefon yoluyla ulaşılmaya çalışılmış, ayrıca bazı firmalarla birebir görüşülmüştür. Ancak bu firmalardan 99'u ankete katkıda bulunmuştur. Firmaların verdikleri cevaplar SPSS (Sosyal Bilimler İçin İstatistik Paketi) programı ile analiz edilmiş ve çıkan sonuçlar grafikler halinde incelenmiştir. Anahtar Kelimler: Bölgelerarası Gelişmişlik Farkları, Doğu Anadolu Bölgesi, Türk Cumhuriyetleri, Bölgesel Kalkınma
Özet (Çeviri)
A main problem of Turkey is the development gap of interzonal as all countries of World. Eastern Anatolia Region is at last place in point of socio-economic development between seven regions of Turkey. EAR has five active border gates and this is seen as an advantage for region to escape from this underdevelopment. Specially, EAG is a gateway to market of Turkish Republics which are similar to Turkey in the regard of national and cultural, and this advantage can create a opportunity for the develoment of region. In this study, socio-economic index of EAR and the relations with Turkish Republics which are close to EAR in the regard of geographical and cultural, are analysed. In this context, contacted with firms which are located in EAR and become a member of Eastern Anatolia Exporters Union , and it is tried to identify firms problems encountered in export to Turkish Republics. And it is aimed to develop solutions for these problems. In this context, it is tried to contact with 481 exporter firms which are become a member of EAEU and also meet some firms one-to-one. But 99 of these firms contributed to questionnaire. Answers of firms are analysed by SPSS ( Statistics Package for Social Sciences) and results are analysed in graphic form