İş sağlığı-güvenliği ile iş tatmini ve örgütsel bağlılık arasındaki ilişki: İstanbul ve Erzurum uygulaması
The relationship between job satisfaction, organizational commitment and occupational health safety: An application in İstanbul and Erzurum
  1. Tez No: 446194
  2. Yazar: MİNE GÜNDOĞDU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ORHAN ÇINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: ĠĢ Sağlığı-Güvenliği, ĠĢ Tatmini, Örgütsel Bağlılık, Occupational Health-Safety, Job Satisfaction, Organizational Commitment
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
Bu çalışmanın amacı, çimento ve tekstil işletmelerinde iş sağlığı-güvenliği uygulamaları ile iş tatmini ve örgütsel bağlılık arasındaki ilişkiyi incelemektir. Çalışmanın birinci bölümünde, iş sağlığı-güvenliği kavramı ve Türkiye'deki tarihsel gelişimi ile ilgili teorik bilgiler verilmiştir. Çalışmanın ikinci ve üçüncü bölümlerinde iş tatmini ve örgütsel bağlılık kavramları ayrıntılı olarak açıklanmıştır. Çalışmanın uygulama bölümünde İstanbul'da faaliyet gösteren özel bir tekstil fabrikası ve Erzurum'da faaliyet gösteren özel bir çimento fabrikası üzerinde bir araştırma gerçekleştirerek iş sağlığı-güvenliği uygulamaları ile iş tatmini ve örgütsel bağlılık arasındaki ilişki belirlenmeye çalışılmıştır. Bu çalışmanın sonuçları, iş sağlığı-güvenliği uygulamaları ile iş tatmini ve örgütsel bağlılık arasında pozitif yönlü bir ilişki olduğunu göstermektedir. İş sağlığı-güvenliği alanında yapılan uygulamaların iş tatminini ve örgütsel bağlılığı olumlu yönde etkilediği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This study aims to review the relationship between job satisfaction, organizational commitment and applications of occupational health-safety in concrete and textile companies. First section of the study includes theoretical information about the concept of occupational health-safety and its historical development in Turkey. Secondhand third sections of the study give explanations about job satisfaction and organizational commitment in detail. Fourth section includes a survey study held in a private textile factory located in Istanbul and in a private concrete factory located in Erzurum. As a result of the study it is found out that applications of the occupational health-safety have positive relationships with job satisfaction and organizational commitment.