Süt işletmelerinde inovasyon kullanımı: Erzurum (Türkiye) ve Dakar (Senegal) kıyaslaması
The use of innovation in dairy factories: Comparison between Erzurum (Turkey) and Dakar (Senegal) cities
  1. Tez No: 446202
  2. Yazar: MAMADOU SALİOU SOW
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN DEMİRDÖĞEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Dairy companies, Innovation, Performance, Dakar, Erzurum
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bu tezin amacı süt işletmelerinde inovasyon kullanımının iki farklı ülke üzerinden uygulamalı örnekleriyle araştırılmasıdır. Erzurum (Türkiye) ve Dakar (Senegal) şehirlerinde, süt işletmesi olan üreticilere yapılan anket çalışmasıyla; işletmelerdeki inovasyon (yenilik) çalışmaları ölçülüp karşılaştırılmak istenmektedir. Bu iki farklı ülkenin şehirlerinde olan süt işletmeleri, kullandıkları inovasyon türleri ile gerçekleştirdikleri performans üzerinden aralarındaki ilişki ortaya çıkarılmaya çalışılmıştır. Ayrıca, çalışmada işletmelerin genel özellikleri de belirtilmiştir. Yapılan çalışma sonucunda, Erzurum ile Dakar şehirlerinde bulunan süt işletmelerinin performansları ve inovasyon uygulamaları arasında anlamlı bir farklılık olduğu görülmüştür. İnovasyon türlerinden, ürün inovasyonu, pazar inovasyonu ve organizasyonel inovasyon konusunda da iki şehirde bulunan sür işletmeleri arasında anlamlı bir farklılık görülmüştür. Diğer taraftan, süreç inovasyonu türünde ise herhangi bir farklılık görülmemiştir. Süt işletmelerinde firmanın performansları konusunda inovasyon uygulamalarının etkili olduğu görülmektedir. Bunlara ek olarak, inovasyon uygulamalarında firma büyüklüğü, firma yaşı, firmanın ürettiği ürün çeşidi sayısı faktörlerinin etkili olduğu görülmektedir. Süt işletmelerinin performanslarında, firma büyüklüğünün etkili olduğu görülmemektedir. Ayrıca süt işletmelerinin, performans ve firma yaşı ile performans ve firmanın ürettiği ürün çeşidi sayısı arasında pozitif ilişki olduğu görülmektedir. Bununla birlikte, son üç yıl içerisinde bu iki ilde bulunan süt işletmelerinin yapılan makine ekipman yatırımı, çalışanlar için eğitim, ürün çeşitliliği ve üretim miktarı algılarının anlamlı bir şekilde farklılaştığı görülmektedir. AR-GE harcamaları, marka – patent için yapılan harcamalar ve reklam ve tanıtım çalışması için yapılan harcamalar gibi faktörlerde iki şehir arasında süt işletmeleri açısından anlamlı bir farklılaşma görülmemiştir. Anahtar sözleri: Süt işletmesi, İnovasyon (yenilik), Performans, Dakar, Erzurum
Özet (Çeviri)
The purpose of this thesis is to investigate the use of innovations in the dairies with practical examples from two different countries. In the cities of Erzurum (Turkey) and Dakar (Senegal), with a survey carried out with dairies producers; innovation in enterprises activities are intended to be measured and then compared. It was tried to demonstrate the relationship between innovation types and performances completed in dairies which are in the cities of these two different countries. Besides, the aim of this study was to determine the general characteristics of companies. As a result, the performance of the dairies located in Dakar and Erzurum cities appears to have a significant difference. The application of innovation also showed a significant difference. It was noticed that the applied product innovation, market innovation and organizational innovation have shown a significant difference too. On the other hand, the process innovation perception haven't shown a significant difference. It was observed that the dairy company's performance was affected by practice innovations. In addition to that, the size of the firm, its age and the number of various products that are produced by the companies are also influent in terms of practice innovation. The size of the firm is not influent on the performance of the firm. It was observed that the performance of the dairies actually has a positive correlation with the age of the company and the various products manufactured by the firm. However, a significant difference in the perception of products variety, Machinery Equipment Investment, Training for Employees, Assortment and the Production Volume (the current output) in the milk production companies of these two provinces in the last tree years. No difference was observed in the R & D expenditure, Brand - Patent Expenditure, and Advertising-Publicity Work / Expenditure perceptions.