Kur'an'da şüphe olgusu
The phenomenon of doubt in the Quran
- Tez No: 446212
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FAİZ KALIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Kur'an, Şüphe, Şek, İnkârcı Şüphe, Qur'an, Doubt, Suspicion, Denialist Doubt
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
Bu tezin amacı, Kur'an'da şüphe anlamında kullanılan kelimelerin anlam alanlarını belirledikten sonra Felsefe ve Psikoloji kaynaklarının yardımıyla Kur'an'ın şüpheye nasıl baktığını ortaya koymaktır. Birinci bölümde şüphe kelimesi, Kur'an'da şüphe anlamındaki ve şüpheyle yakın ve zıt anlamlı kelimeler incelendi. İkinci bölümde ise Felsefe ve Psikolji'nin şüpheye yaklaşımı ile Kur'an'ın itikat, ibadet ve muâmelatta şüpheye yaklaşımı incelendi. İnsan akıl sahibi bir varlık olduğundan şüphe, onda her zaman var olacaktır. Metodik şüphenin bilgiye ulaşmada insan için araç olması gerekli iken, filozofların amaç olarak benimsediği ve herşeyden şüphe etme anlamına gelen doktrinsel şüphe, insanı çıkmaza sürüklemektedir. Kur'an şüpheyi işlerken reyb, şek, mirye ve lebs kelimelerini kullanmaktadır. Bu kelimelerin geçtiği âyetlerin konusu çoğunlukla metafizik unsurlardır. Kur'an, genelde kişiyi dünyada ve âhirette hüsrana uğratacak“inkârcı şüphe”den bahsetmektedir. Kâfirlerin ve münâfıkların Allah, peygamberler, ilahî kitaplar ve âhiret hakkında şüphe içinde olduklarını bildirmektedir. Bununla birlikte bunların şüphelerini gidermek için aklî deliller de sunmaktadır. Bundan dolayı körü körüne şüphe içinde olanlar eleştirilmiş ve bunları âhirette elim bir azabın beklediği haber verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to assert the perspective of Qur'an towards doubt through Philosophy and Psychology sources after determining meaning spheres of the words used for doubt in Qur'an. In the first chapter, word of doubt, words meaning doubt, and with opposite or close meanings in Qur'an have been examined. In the second chapter, Philosophy and Psychology's attitude toward doubt and Qur'an's attitude toward doubt in faith, worship, and procedure have been examined. As human has mind, doubt will ever be present in him. While methodical doubt is a tool for man to reach knowledge, doctrinal doubt which means doubting anything and is accepted by the philosophers as an aim can lead into a dead end. While handling doubt, Qur'an uses words like reyb, şek, mirye and lebs. Subjects of the verses including these words are mostly metaphysical elements. Qur'an generally talks about“denialist doubt”that will disappoint person in this life and hereafter. It informs that heretics and hypocrites are in doubt about God, messiahs, holy books and the hereafter. Besides, it presents rational proofs for eliminating doubts. Because of this, those who doubt for no reason are criticised and informed about a painful torment waiting for them hereafter.