Dini sosyalleşmede etkenler ve araçlar (Şırnak örneği)
The factors and tools of religious socialization (Sample of Şırnak)
- Tez No: 446213
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZCAN GÜNGÖR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Sosyalleşme, Dini sosyalleşme, Dindarlık, Çocuklar, Socialization, Religious Socialization, Religious, Childeren
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 330
Özet
Bu çalışma, günümüz dünyasının hızla değişim sergilediği bir süreçte sosyokültürel ortamda sosyalleşen ve ergenlik geçiş dönemi, ergenlik ve ilk yetişkinlik ( 14-18 yaş grubu ) dönemlerinde olan bireylerin dini sosyalleşme süreçlerinde etkilendikleri etkenler ve araçların araştırıldığı bir saha çalışmasıdır. Belirtilen yaş grubunda bulunan bireylerin sosyalleşme ve dini sosyalleşme süreçlerinde inanç yönelimleri, tutum ve davranışları üzerinde etkili olan gelişim düzeyi, cinsiyet, aile, arkadaş çevresi, kitle iletişim araçları ve fıtri özellikleri önemli birer unsur olarak karşımıza çıkmaktadır. Çalışmamız üç kısımdan oluşmuştur. Ele alınan bu çalışmada dini sosyalleşme sürecinde kişi üzerinde etkili olan etken ve araçlar irdelenmiştir. Bu kapsamda konuyla ilgili 10 adet hipotez geliştirilmiş ve alan çalışması sonucunda elde edilen bulgular ışığında bu hipotezler test edilmiştir. Şırnak ili genelinde ikamet eden ve 14-18 yaş aralığında bulunan ergenlik geçiş dönemi, ergenlik ve ilk yetişkinlik döneminde bulunan ortaöğretim 9. ve 12. sınıflarda eğitim ve öğretime devam eden kişiler araştırmamızın evrenini oluşturmaktadır. Evrenden basit tesadüfî yöntemle seçilmiş 1151 deneğe 2013 yılının Mayıs ve Haziran ayında nicel veri toplama yöntemiyle araştırmanın teorik yönüne uygun olarak geliştirilmiş kişisel bilgi anketi ve dini sosyalleşme faktörleri anketi uygulanmıştır. Ayrıca ortalama 180 öğrenciyle de yüz yüze görüşmeler ve karşılıklı analizler yapılmıştır. Çalışmamızın sonunda konuyla ilgili genel bakışımızı yansıtan bir değerlendirme yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
It is a fieldwork that searches factors and instruments which affect teenagers, first adulthoods (14-18 years old) and child to teenage who are individuals in the process of religious socialization in today's world of rapidly changing process. In the specified age group, in the process of socialization and religious socialization, individuals whose faith orientations, levels of development, genders, family, their friends, means of communication, features of their characters which affect behaviors and manners, emerge as important elements. It is a study that searches factors and instruments affect individuals who are in the process of religious socialization. In this context, ten hypotheses were developed and tested by the findings which came from results of fieldwork. The teenagers, and first adulthood that live in Şırnak and in 9th grade and 12th grade of secondary school constitute the universe of our research. Personal information questionnaire which has been developed in accordance with the theoretical aspect of the research and religious questionnaire were applied to 1151 subjects who are chosen randomly. Moreover; approximately 180 students were interviewed face to face and analyses on the mutual. We have complated our study with a final article expressing our general point of view towards the subject.