Nesefî'nin Medâriku't-Tenzîl ve Hakâiku't-Te'vîl'inde nahiv uygulamaları
The nahv applications in Nesefi's Medâriku't-Tenzîl ve Hakâiku't-Te'vîl
  1. Tez No: 446214
  2. Yazar: ABDURRAZAK SUNAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL DEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Din, Linguistics, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Medârik, Nesefî, Nahiv, Tefsir, Merfû'ât, Mansûbât, Mecrûrât, Madârik, Nasafî, Nahiv, Tafsir, Merfû'ât, Mansûbât, Mecrûrât
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
Çalışmamıza konu olan eser Türkiye'de Nesefî tefsiri veya Medârik tefsiri adlarıyla tanınır. Dirayet tefsirlerinin en önemlilerinden ve en çok okunanlardan biridir. Nesefî'nin“Medâriku't-Tenzîl”adlı tefsiri bazı özellikleri ile temâyüz etmiş, İslâm âleminde önemli bir yer işgal etmiştir. Tefsirin önemli metodlarından biri de dil ve belağat yönüne önem vermesidir. Bu Çalışmamamızda“Medâriku't-Tenzîl”in nahiv yönü ele alınmıştır. Konular tesbit edildikten sonra kısa bir açıklama yapılıp eserimizdeki misallerle anlaşılır hale getirilmeye çalışılmıştır. Çalışmamız giriş ve iki bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde müfessirin hayatı, ilmi kişiliği, eserleri ile nahiv ilminin tanımı, kuruluşu, önem ve amacı hakkında kısaca bilgi verilmiştir. Birinci bölümde Merfû'ât, Mansûbât ve Mecrûrât konuları incelenmiştir. İkinci bölümde Tâbi'ler ve Mebnî olan kelimeler konuları ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
The work which the subject of our study, known for names of“Nasafi's Tafsir”or“Madarik Tafsir”in Turkey It is one of the most important and the most wideyl read tafsir's of dirayah. Nesafi's work called“Medârikü't-Tenzîl”came into prominence with some properties and it has occupied an important place in the Islamic world. One of the most important methods of tafsir is that it's also attach importance to language and rhetoric. In this study, the Medârikü't-Tenzîl has been discussed in terms of nahiv. After determined the subjects, and have been made a brief statement and the subjects have been tried to make clear with examples of our work. Our study consists of an introduction and two sections. In the introductiwon, given brief information about Mufessir's life, personality of science, his scientific Works and the definition of science of nahiv, the organization, the importance and purpose. In the first part, merfû'ât, mansûbât and mecrûrât issues were discussed. In the second part, tabis, and mebni words were discussed.