Ecocriticism, ecophobia and romantic ecology: Coleridge and an ecophobic reading of 'The Rime of the Ancient Mariner'
Ekoeleştiri, ekofobi ve romantik ekoloji: Coleridge ve 'Rime of the Ancient Mariner''ın ekofobik okuması
  1. Tez No: 677873
  2. Yazar: ÇAĞLA KILINÇ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MURAT KADİROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Ekoeleştiri, Ekofobi, Çevre Çalışmaları, Romantik Ekoloji, Ekolojik Şiir, Samuel Taylor Coleridge, The Rime of the Ancient Mariner”, Ecocriticism, Ecophobia, Environmental studies, Romantic Ecology, Ecologic poetry, Samuel Taylor Coleridge, The Rime of the Ancient Mariner”
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Batı Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Günümüzde çevre sorunları o kadar ciddi bir hal almıştır ki edebiyatta da bu sorunların tasviri kaçınılmaz hale gelmiştir. Ekoeleştiri, çevre konularını edebiyatta beşeri bilimlerin diğer alanlarıyla ilişkili olarak temsil etme gerekliliğinden doğmuştur. Ekoeleştirel çalışmalar, çevresel krizin ve olası çözümlerinin ortaya çıkarılmasına katkıda bulunmak için ekofobi, çevre etiği, derin ekoloji, ekofeminizm, ekofobi ve sosyal ekoloji gibi çeşitli alt alanların da oluşmasında doğal rol oynamıştır. Ekofobi, insan-doğa ilişkisini tasvir etmede ekoeleştirinin ayrılmaz bir bileşenidir. Doğaya yönelik mantıksız ve dayanaktan yoksun korku ve nefret anlamına gelen ekofobi, aynı zamanda insanın doğaya hükmetme ve doğanın kaynaklarını haksız ve bilinçsizce sömürme eylemlerini gerekçelendirmesi anlamına gelmektedir. İnsanların doğaya karşı takındığı ekofobik tutumun altında yatan temel sebep insanın doğayı istediği gibi kullanma ve müdahale etme dürtüsüdür. Ekoeleştirel edebiyatın ilk örneklerinden sayılabilecek Romantik eserler de insan kültürüne hükmeden doğa korkusunu, ekolojik kriz ve çevre sorunlarını yansıtmada oldukça başarılı bir bakış açısı sunar. Romantik yazarların çoğu, Sanayi Devrimi sebebiyle doğal kaynakların sömürülmesine, su ve hava kirliliğine, teknoloji ve makinelerin zararlı yönlerine tanık olmuştur. Bu nedenle Romantik Ekoloji, insanlar için doğaya saygı duymanın ve doğadaki diğer canlılarla uyumlu bir şekilde yaşamanın gerekliliğini savunur. Doğaya ve canlılara kendi içsel değerleri için önem veren ve biyolojik çeşitliliğin ve doğadaki tüm canlıların karşılıklı ortakyaşam bağlantılılığının farkında olan Romantik şairlerden S. T. Coleridge, bu ilişki bağlamında öncü bir ekoeleştirmen olarak görülebilir.Bu çalışmanın amacı, ekoeleştiri yaklaşımını ele almakla birlikte ekofobi kavramına odaklanmak; Romantik dönem yazınına nüfuz eden ekolojik bilinci tartışmak; Coleridge'in çevreye bakışı hakkında tespitlerde bulunarak“The Rime of the Ancient Mariner”adlı şiirde yer alan ekofobik tutumu tartışmaktır. Çalışmanın sonunda ekoeleştiri yaklaşımında ekofobik tutumun üzerinde durulması gereken ana kavramlardan biri olduğu ve Coleridge'in öncü bir çevreci olarak“The Rime of the Ancient Mariner”şiiri ile doğayı bir sömürü aracı olarak görmenin yanlışlığını ve doğa-insan birlikteliğini vurgulayan bir asır öncesinden çevrebilimsel bir uyarı sunduğu sonucuna varılır.
Özet (Çeviri)
Environmental problems have become so serious that their representation in literature has also become unavoidable. Ecocriticism was born out of this necessity of representing environmental issues in literature in relation to other fields of humanities. Ecocritical studies have developed various subfields such as ecophobia, environmental ethics, deep ecology, ecofeminism and social ecology in order to contribute to the visibility of the environmental crisis and its possible solutions in public. Ecophobia is an inseparable component of Ecocriticism in depicting the human-nature relationship. Ecophobia, which is defined as the irrational and groundless fear and hatred towards nature, can also be considered as the justification of human dominion over nature and of the unfair exploitation of the natural world. The underlying motivation for the ecophobic manner is the urge of changing and controlling nature according to human will. Creating ecological awareness and uncovering the ecophobic attitudes, Romantic canon as the early ecocritical literature displays environmental problems, ecological crisis and fear of nature within the culture. Most of the Romantic writers witnessed over exploitation of the natural resources, water and air pollution, and detrimental sides of technology and machinery due to the Industrial Revolution. That is why Romantic Ecology displays the necessity of respecting nature and living harmoniously for human beings with other creatures in nature. Samuel Taylor Coleridge, one of the well-known Romantic poets, can be regarded as an early ecocritic in that he values nature and its inhabitants for their own sake, and he sympathises biodiversity and symbiotic interconnectedness of all creatures in nature. The aim of this study is to handle the ecocritical approach by focusing especially on the notion of ecophobia; discuss the ecophobic consciousness infused in the Romantic literature; describe Coleridge's views towards the environment and discuss the ecophobic attitude in“The Rime of the Ancient Mariner”. At the end of the study, it is concluded that ecophobia has a prominent role in ecocritical discussions and the poem is an ecological foreshadowing from a century ago by an early ecologist about the incorrectness of the materialisation of nature and necessity of human-nature relationship.