0-5 yaş dönemi çocuğun sosyalleşme sürecinde çalışan anne ile çalışmayan anenin rolü: Gümüşhane örneği
The role of unemployed mother and employed mother on ' 0-5 years' child's socialization process: An example the proovince of Gümüşhane
- Tez No: 446243
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. SEVİL DEMİRAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Sosyalleşme, Gelişim Süreci, Çalışan Anne Kimliği, Çalışmayan Anne Kimliği, Socialization, Development Process, Identification of an Employed Mother, Identification of an Unemployed Mother
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 200
Özet
Araştırmamızın ilk bölümünde,araştırmada kullanılan anlamacı epistemoloji metodu,kavramsal açıdan ortaya konulmaya çalışılmıştır.Çalışmada Gümüşhane'de 0-5 yaş arası çocukları bulunan,çalışan ve çalışmayan annelerin bu sosyalleşme sürecini nasıl etkiledikleri katılımcıların gözünden görülmeye çalışılmış ve bu süreçteki rolleri nitel araştırma tekniği ile ortaya konulmaya çalışılmıştır.İkinci bölümde ise araştırmanın kavramsal çerçevesi noktasında sosyalleşme kavramına, 0-5 yaş dönemi çocuğun gelişimine, kadının ücretli olarak iş sahasında yer alıp almamasının çocuk üzerindeki etkisi incelenmiştir. Son bölümde ise annelerle yapılan görüşmeler sonucunda elde ettiğimiz bulgulara ve yorumlamalara yer verilmiştir.Bebeğin gözünü açtığı ilk andan itibaren sosyalleşme sürecine dahil olması ve bu süreçte ona eşlik ede kişinin annesinin olması,bu sürecin değişim ve dönüşümü üzerindeki önemli etkisi araştırmamızın konuları içerisinde yer almıştır. Özellikle annenin geçmişten günümüze olan değişimi sosyalleşme sürecini de doğrudan etkilemiştir.Sanayileşme ile başlayan kentlileşme süreci beraberinde kadın nüfusunun istihdam olanaklarını genişletmiştir. Daha önce evinde ev işleri ve çocuk bakımında çalışan kadın,sanayileşme ile birlikte ev dışında ücretli iş sahasında da çalışmak durumunda kalmıştır.Bu durum annede yeni bir“çalışan anne”kimliği oluşturmuştur. Annenin çalışma sahasında yer almasının, çocuğun yemek yeme alışkanlığından, uyku düzenine,tuvalet eğitiminden, fiziksel, dilsel, bilişsel,duygusal ve sosyal olan tüm gelişim alanlarına kadar etkili olduğu görülmüştür.Bu anlamda çalışan annelerin, 0-5 yaş döneminde çocukların sosyalleşme sürecini etkileyen her türlü olay,olgu,kişi ve kuruluşlara karşı daha bilinçli yaklaştıkları belirlenmiştir. Çalışan annelerin mesai saatleri dışındaki zamanlarını çocukları ile birlikte oldukça verimli kullanmaya çalıştıkları, çalışmayan annelerin ise ev işleri dışındaki kalan zamanlarını çocuklarına ayırmaya çalıştıkları görülmüştür.Çalışan annelerin çocuklarını ön planda tutarak,ev işlerini ise ikinci planda tuttukları yapılan çalışmada tespit edilmiştir. Çalışan annenin sosyalleşme sürecinde daha etkin olarak çocuğa eşlik ettiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In the first part of the research, understanding epistemology method is used as a notion. The paper explains the influence of an unemployed and an employed mother on child's socialization by using the information that was gotten from the participants through a qualitative approach in Gümüşhane. In the second part of the research, the socialization notion,“0-5 years olds”children's development and the effect of an unemployed mother (or employed) on a child that is in mentioned range, are explained. Finally, the results which were derived from the interviews, conducted with the participant mothers, are explained in detail. A child's being socialized since he was born and the mother's influence on the social development of the child and the significance of the time interval on a child's life are the main points of the research. Especially the change of the role of a mother from past to present is a first-hand catalyser for the development of the child. The urbanization that started with theindustrial revolution caused a growth in employment of women, as well as it did with men. Thus, a woman could work in paid areas in industry who had just taken care of her child at home before. Hence, the identification of an“employed mother”has evolved. This identification of an employed mother triggers a lot of changes in the child's appetite, his mental, psychological, linguistic and even emotional development. The paper implies that employed mothers are more conscious about their children's psychological, mental, emotional and physical developments as well as they are interested in the events on the children's lives they encounter. Additionally, employed mothers are more prone to spend their times with their children in terms of having fructuous activities for the children's development; meanwhile, an unemployed mother only spends her time with her child when she has handled all the housework which also is a barren time for the child mostly. Employed mothers care about their child first and then they handle housework which is opposite of what unemployed ones do. To sum up, the research claims that an employed mother is more effective in child's socialization.