Fatih ilçesinin turizm coğrafyası
Tourism geography district of Fatih
  1. Tez No: 446244
  2. Yazar: HAKAN ÖNGÖREN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ZAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Coğrafya, Turizm, Geography, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Fatih ilçesi, tarihi yarımada, tarih, kültür, turizm, inanç turizmi, alışveriş turizmi, kongre turizmi, güvenlik, uluslararası ilişkiler, Fatih district, historical peninsula, history, culture, tourism, faith tourism, shopping tourism, congress tourism, safety, international relations
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 233
Özet
İstanbul ilinin Fatih ilçesi, diğer adıyla Tarihi Yarımada sahip olduğu tarihi ve kültürel zenginliklerle turizm açısından çok büyük bir potansiyele sahiptir. Fatih İlçesinin eski İstanbul‟un merkezi olarak kabul edilen Tarihi Yarımada üzerinde kurulu olduğu geçmişe ait Roma, Bizans ve Osmanlı devletine ait izlere rastlamakla birlikte günümüzde bulunduğu konumuyla her zaman İstanbul‟un en gözde ilçesi olmuştur. İlçenin sahip olduğu bu değerlerle birlikte turizm açısından elverişli bir yapıya sahip olması yerli ve yabancı turist açısından oldukça cazip olmuştur. Sultanahmet Camii, Ayasofya, Topkapı Sarayı, Yerebatan Sarnıcı, Kapalıçarşı gibi hem uluslararası hem de Türkiye‟de popüler olan yapıların ilçede hep bir arada bulunması İstanbul‟a gelen yerli ve yabancı turistlerin ilk uğramak istedikleri yerlerden biri olmasını sağlamıştır. Fatih ilçesinde tarihi ve kültürel turizmin yanı sıra inanç turizmi, kongre turizmi, alışveriş turizmi diğer geliştirilmesi gereken alternatif potansiyeli oluşturur. Ancak unutulmamalıdır ki turistler açısından en önemli husus güvenliktir. Nitekim hem yapılan anket sonucuna göre hem de çeşitli kaynaklardan aldığımız verilere göre 2015 ve 2016 yılları içerisinde ilçeye gelen yerli ve yabancı turistlerin azalması ülke içindeki artan terör olaylarının ve uluslararası ilişkilerin bir sonucudur. Sonuç olarak hem ülke içi siyasetin teskin edilmesi hem de uluslararası arenada barışın ve dostluğun sağlanması ile birlikte yeterli altyapıya sahip olan Fatih ilçesinin turizm alanında dünyada önde gelen bir model olması sağlanabilir.
Özet (Çeviri)
Fatih district of Istanbul, also known as the historical peninsula, has a huge potential with its historical and cultural wealth in terms of tourism. Fatih district founded on the historical Peninsula which is accepted as the center of old Istanbul has become the most popular district of Istanbul because of its location and having traces from Roman, Byzantium and Ottoman Empire It has been quite attractive for domestic and foreign tourists as it has favourable structure in term of tourism and with the value it has. Including the most popular structures both in Turkey and abroad such Blue Mosque, Hagia Sophıa, Topkapi Palace, Basilica Cistern, Grand Bazaar closely made it a popular destination for tourist visiting Istanbul. Other alternative potentials to be developed consist of congress tourism, shopping tourism besides cultural tourism and faith tourism. However, the most important concern for tourists is security. Thus, according to the results of the survey and data obtained from various resources increased terrorists attacks and international relations are the reason for decrease in the number of domestic and foreign tourists in 2015 and 2016. It is possible for Fatih district to be a pioneering model in terms of tourism in the world with adequate infrastructure, as well as soothing politics and ensuring peace and friendship worldwide.