Sosyal medyada Türkiye imajı: Youtube video bloglarında Türkiye imajı üzerine bir inceleme
Turkey's image in social media: An analysis of Turkey's image over the vlogs of Youtube
  1. Tez No: 446245
  2. Yazar: HAKAN ÜN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DERYA TELLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
  6. Anahtar Kelimeler: İmaj, Ülke İmajı, Sosyal Medya, YouTube, Video Blog, Image, Country Image, Social Media, YouTube, Video Blog
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
Sosyal medya kullanımı dünya çapında her geçen yıl artmakta, bununla birlikte yeni platformlar ortaya çıkmakta ve iletişimin türü de değişmektedir. Görüntü kayıt, depolama, yükleme ve paylaşma olanaklarının gelişmesiyle görüntülü iletişim, çağımızın vazgeçilmez bir iletişim yöntemi olmuştur. Profesyonel/amatör içerik üreticileri görüntüler çekmekte, çektikleri görüntüleri sosyal medya aracılığı ile dünyadaki bütün herkesin ulaşımına açık hale getirmektedirler. Bu çalışmada, bir tür olarak gittikçe yaygınlaşan video blog (video günlükleri) hazırlayan, Türkiye vatandaşı olmayan kullanıcıların, Türkiye'ye gelip ülke hakkında oluşturdukları video bloglarda nasıl bir Türkiye imajı oluşturduklarını tespit etmek amaçlanmıştır. Basit rastlantısal örneklem yoluyla seçilen 50 video blog içerik analizine tabi tutulmuş, burada Türkiye'nin genel itibariyle olumlu bir imajla sunulduğu, görüntülerde Türkiye algısının tarihi ve turistik bakımdan ağırlıklı olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The use of social media has growingly increased all around the world annually; therefore, new platforms have emerged and the sorts of communication have changed. With the development of the facilities such as video recording, uploading, and sharing, video communication has become a communication mean. Professional/Amateur content producers make videos and share these videos for free access all over the world through social media. This study aims to discover what kind of Turkey's image was created in the vlogs, becoming popular increasingly, designed by the foreigners, who have come Turkey but are not the citizens of the country. 50 vlogs, randomly sampled, was analyzed through content analysis. The findings show that Turkey was presented with favorable image in the vlogs and touristic and historical elements regarding the impression on Turkey were heavily presented.