Küreselleşme yaklaşımının yerel kültüre etkisi: Türkiye'deki Lay's reklamları örneği
Local cultural impact of glocali̇zati̇on approach: Example Lay's advertising in Turkey
- Tez No: 446257
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FATİH DEĞİRMENCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, Reklamcılık, Public Relations, Advertising
- Anahtar Kelimeler: KüreselleĢme, YerelleĢme, KüyerelleĢme, Globalization, Localization, Glocalization
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Küreselleşmenin etkileri her geçen gün hızla artmaktadır. Artan bu etkiler de beraberinde küreselleşme ve yerelleşme tartışmalarını getirmektedir. Ortaya çıkan bu tartışmalarda küreselleşme savunucuları bir kısmı oluştururken diğer kısmı ise yerelleşme savunucuları oluşturmaktadır. Bir de her ikisinin birlikte olması gerektiğini savunan küyerel eğilim vardır. Küresel ve yerel kelimelerinin birleşmesiyle oluşmuş olan bu eğilim, yerel olanın tek başına ayakta duramayacağını savunmakla beraber küresel olanın da aynı şekilde tek başına devam edemeyeceğini belirtmektedir. Yani bu savunuculara göre; iki eğilimin bir arada ve bir bütün içinde olması gerekmektedir. Çalışmanın birinci bölümünde, küresel ve yerel kültürün ne olduğuna dair bilgiler verilecektir. Küreselleşme ve yerelleşme eğilimleri için yapılmış olan tartışmalar gösterilecektir. Çalışmanın ikinci bölümünde, küreselleşme ve yerelleşme eğilimlerinin bir arada bulunduğu küyerelleşme kavramı irdelenecek ve bu eğilim için yapılan tartışmalar gösterilecektir. Ayrıca küyerel yaklaşımın yerel ve küresele olan etkileri irdelenecektir. Çalışmanın üçüncü bölümünde küyerelleşme yaklaşımının yerele olan etkisi bir örnekle açıklanacaktır. Lay's adlı marka örnek olarak seçilmiş olup, markanın yerel kültüre etkileri göstergebilimsel çözümleme metodu ile incelenecektir.
Özet (Çeviri)
The impact of globalization is rapidly increasing with each passing day. Increased globalization and localization brings in discussions with these effects. While a portion of a side portion globalization advocates decentralization. advocating that there should be a combination of both are Glocal trend. This trend, which was formed by the merger of global and local word is mentioned in the same way in the global standing together to defend the local can not stand alone, can not go it alone. So they argued that these two trends should be together in a whole. In the first part of the study will be global and information on what happened to the local culture. discussion will be made to show that globalization and localization trends. In the second part of the study, it found that a combination of globalization and localization tendency to examine the concept of glocalization and debates to this trend will be displayed. In addition, the effects of local and global approach to the Glocal will be discussed. The impact on the local glocalization approach of the third part of the study will be explained with an example. is selected from Lay's brand as an example, the impact of local cultural indicators will be examined brand scientific analysis method.