Türk televizyon haberciliğinde dış haber algısı: TRT Haber, CNN Türk ve Fox Tv örneği
Foreign news perception in Turkish television journalism: The samples of TRT Haber, CNN Türk and Fox Tv
  1. Tez No: 446256
  2. Yazar: FATMA YAĞIZOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ABDULKADİR ATİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Radyo-Televizyon, Radio and Television
  6. Anahtar Kelimeler: Küreselleşme, Televizyon Haberleri, Dış haber, Ulusal Medya, Haber Kaynağı, Globalization, Television News, Foreign News, National Media, News Source
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
En önemli haber alma araçlarından birisi olan televizyonun önemli bir ürünü olan ana haber bültenleri, insanları dünyada gerçekleşen olaylardan haberdar ederek, onları sosyalleştirmektedir. Bu süreçte ise bilgilenme kavramının kişilere modern toplum olmanın en önemli ihtiyacı olarak benimsetilmesinin ayrı bir rolü vardır. Böyle bir benimsetmeyle beraber modern yaşama varmak isteyen kişi, bilgilenme arayışına girmekte, bu arayışına zahmetsiz olarak televizyon haberleriyle ulaşabilmektedir. Yaşadığımız küresel dünyada sadece kendi sınırları içerisindeki haberlerle yetinmeyen birey, sınırları dışındaki bilgilere de ulaşmak istemektedir. Bunun en kolay yolu ise yine televizyon haberleridir. Küreselleşmeyle beraber dünyada ulusal medyada dış haberler çok daha fazla yer almaya başlamış ve çok daha önemli hale gelmiştir. Türkiye'de de halkın temel haber alma kaynağı olan televizyon haberlerinde dış haber algısı 2000'li yıllardaki değişim ve dönüşümle birlikte biraz daha farklılaşma yoluna gitmiştir. Bu çalışmada da ulusal televizyonların dış habere bakış açısı ele alınmıştır. Çalışma bu bağlamda sistematize edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Main news bulletins which are both on important product of television and one of the most important news retrieval tool socialize people by informing from events that ocur in the world. In this process, the concept of informed has ditsinct role for being adapted to people os the most important need of being a modern society. With such a simile, person who wants to reach modern life is in search of the knowledge acquisition and person can reach easily his/her seeking with television news. The person who isn't satisfied with the news within its borders where we in a global world, also wants to reach news outside his/her boundaries. The easiest way of this is the television news. With globalization, foreignnews in national media has begun to take place too much and they have become much more important in the world. Foreign news perception is more differentiated with change and transformotion in the 2000's in the Television news which are people's basic intelligence source in Turkey. In this study is discussed national televisions perspectives to foreign news. The study in this regard are systematizad.