Satış elemanının iletişimde başarı unsurlarının satın alma karar sürecinde etkisi
The influence of the salesman i̇n the purchasi̇ng deci̇si̇on process of success elements i̇n communi̇cati̇on
  1. Tez No: 446258
  2. Yazar: LEVENT SÜRBAHANLI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET SERDAR ERCİŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halkla İlişkiler, İletişim Bilimleri, Public Relations, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Satış elemanı, İletişimde kişisel başarı unsurları, satın alma karar süreci, The Salesman, Personal success elements in communication, Purchasing decision process
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu çalışmanın amacı, satış elemanının iletişimde kişisel başarı unsurlarının tüketicilerin satın alma karar süreci üzerindeki etkisini belirlemektir. Buna göre çalışma; bu amaç doğrultusunda geliştirilmiş bir anket yardımıyla tüketicilerden elde edilen veriler ışığında ve araştırma modeli çerçevesinde geliştirilmiş olan hipotezlerin testine dayanmaktadır. Erzurum ilindeki 400 tüketicinin cevapları sonucunda elde edilen veriler Spss 15.0 ve Lısrel 8.71 paket programı kullanılarak analiz edilmiş ve yorumlanmıştır. Araştırma sonuçlarına göre; satış elemanının iletişimde kişisel başarı unsurlarının satın alma karar sürecinde anlamlı bir etkiye sahip olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca, satın alma karar sürecini etkileyen iletişimde kişisel başarı unsurlarının önem sıralaması“İletişim tarzı”,“ Beden dili”,“Görünüş”ve“Karizma”olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to determine the influence of personal success elements in communication of a salesman on purchasing decision process of consumers. According to this, the study is based on the hypothesis tests developed in the frame of study model and in the light of the datum obtained from the consumers with the help of an improved survey tending to this aim. The datum acquired by the replies of 400 consumers in Erzurum province have been analyzed and interpreted by Spss 15.0 and Lisrel 8.71 packet programme being used. According to the results of the study, it is detected personal success elements of the salesman in communication have significant effects on the decision process of purchasing. Furthermore, in communication affecting the decision process of purchasing,“Communication Way”,“Body Language”,“Appearance”and“Charisma”have been specified as an order of importance of the personal success elements.