Erzurum yöresi müzik kültüründe klarnet
The clarinet in the music culture of the territory of Erzurum
  1. Tez No: 446259
  2. Yazar: EMRE KUZULUGİL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET CAN PELİKOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Klarnet, Erzurum Yöresi, Müzik kültürü, Clarinet, Territory of Erzurum, Music Culture
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzik Bilimleri Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Erzurum yöresi müzik kültüründe klarnetin araştırıldığı bu çalışmada; klarnetin ne kadar süredir Erzurum'da var olduğu, mahalli icracılarının kimler olduğu ve eğitim durumlarının ne olduğu, yörede ne derece kabul gördüğü ve tercih edilme nedenleri, Erzurum'daki icra tavrının ne olduğu ve hangi türlerinin kullanıldığı şeklinde sorulara cevaplar aranmıştır. Birinci bölümde klarnetin tarihsel gelişimi, Batı müziğindeki ve Türk müziğindeki yeri ve önemi, Erzurum müzik kültürü, Erzurumlu mahalli ve ulusal klarnet sanatçıları gibi konular ele alınmıştır. Araştırmanın evrenini; Türk müzik kültüründe klarnet ve icracıları, örneklemini ise Erzurum yöresi müzik kültüründe klarnet ve icracıları oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Çalışmaya katılan mahalli klarnet icracılarından elde edilen veriler içerik analizi ile analiz edilmiştir. Görüşme formlarından elde edilen bulgular alt problemlere paralel olarak çalışmanın bulgular ve yorum kısmında sırasıyla analiz edilmiştir. Araştırmada klarnetin Erzurum yöresi müzik kültüründe yaklaşık bir asırdır var olduğu, yörede kısır ve kına gecesi, düğün, oturak âlemi ve kadın barları gibi geleneksel etkinliklerde önemli bir yere sahip olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study in which we investigated the clarinet in the music culture of the territory of Erzurum, answers to the questions like how long the clarinet has been in practice in Erzurum, who the local performers are and what level their education is, to what extent it has been accepted in the territory and the reasons why it has been accepted, what is its style and which styles have been used in Erzurum were sought. In the first section, topics like the historical development of the clarinet, the importance and place of the clarinet in Western music and Turkish music, Erzurum music culture, Erzurum local and national clarinet performers were discussed. The population of the study consists of the clarinet in Turkish music culture and its performers and the sample consists of the clarinet in the music culture of the territory of Erzurum and its performers. Semi-structured interview form was used as data collection tool. The data collected from the clarinet performers who participated in the study was analyzed with content analysis. The findings obtained through the interview form were interpreted in the findings and interpretation section of the study, respectively, as parallel with the sub-problems. It was determined in the study that the clarinet has existed almost for a century in the music culture of Erzurum territory, and it has an important place in activities like bachelor parties and henna nights, weddings, traditional men entertainment parties, women folk dances.