Tab'î'nin Mecmû'a-i Eş'ârı (İnceleme-Metin)
Tab'î's Poetry Anthology (Examination-Text)
  1. Tez No: 446307
  2. Yazar: METİN AKDENİZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SAADET KARAKÖSE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: İzmir Millî Kütüphanesi, Mecmû'a-i Eş'âr, Yazma, Tab'î, Şair, Şiir, Gazel, National Library of Izmir, Manuscript, Poetry Anthology, Tab'î, Poet, Poetry, Ghazal
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eski Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 384
Özet
Tezimize esas olan eser, İzmir Millî Kütüphanesi'nde, 1628 numarada, Mecmû'a-i Eş'âr adıyla kayıtlı olan yazma şiir mecmuasıdır. Giriş bölümünde genel olarak mecmua kavramı hakkında bilgiler verildikten sonra birinci bölümde çalışmamıza esas olan şiir mecmuası, muhtevası (şair kadrosu, şiir şekilleri, vezinleri ve başlıkları) ve dış özellikleri açısından tanıtıldı. İkinci bölümde mecmuanın mürettibi olan Tab'î'nin hayatı ve şiirleri hakkında şiir mecmuasından hareketle bilgiler verildikten sonra mürettibin gazelleri üzerine üslup incelemesi yapıldı. Üçüncü bölümde ise şiir mecmuasının transkripsiyonlu metni yer almaktadır. Bu bölümde mecmuada yer alan şiirler, şairlerin divanlarıyla mukayese edilmiş ve farklar dipnotlarda gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
The work essential to our thesis is a manuscipt having characteristics of poetry anthology in National Library of Izmir, which is in number 1628 and registered with the name 'mecmû'a-i eş'ar'. We gave information about the concept of the anthology in the introductory chapter. In the first part, we introduced the work in terms of its content (poet staff, poetic forms, meters and titles) and exterior features. In the second part, having given information based on the poetry anthology about life and poems of Tab'i, who arranged this anthology at 18th century, we made an examination of his ghazals' style. In the third part, the transcript of the poetry anthology takes place. Also, in this part, the poems in the work were compared with those in the diwans of their respective poets, and the differences between them were shown in the footnotes.