Hükümlü sorunları tarama envanteri: Geliştirilmesi, güvenirliği, geçerliliği
  1. Tez No: 44632
  2. Yazar: SEZGİN AYDIN KIZILKAYA
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ÜSTÜN DÖKMEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Prisoners, prisoners problems, closed and semi-closed prisons, prison enviroment
  7. Yıl: 1995
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
78 BOLUM -6- ÖZET Bu araştırmanın amacı, suçluların infaz sürecindeki fizyolojik, güvenlik, sevgi ve saygınlık gibi gereksinimlerinden kaynaklanan sorunlarını belirlemek ve bu bağlamda bir ölçme aracı geliştirerek,bunun geçerlilik ve güvenirlik derecesini sınamaktır. Araştırma, 1993 yılında, Kasım-Aralık ve Ocak aylan içerisinde ve Ankara Yan- Açık Cezaevi ile Kapalı Cezaevinde bulunan mahkumlar üzerinde yapılmıştır. Araştırma başlangıcında, her iki cezaevinden seçilen 50'şer mahkumla bireysel ve grupla görüşmeler yapılmış ve sorunları belirlenmiştir. Elde edilen denemelik form, daha sonra her iki cezaevinden gönüllü olarak seçilen toplam 200 mahkuma, iki-üç kişilik gruplar halinde verilmiştir.Denemelik HSTE'den elde edilen puanlar SPSS programından yararlanılarak önce faktör analizinden geçnilmiş, daha sonra madde analizi yapılmıştır. Madde analizi sonunda bazı maddeler ölçekten çıkartıldıktan sonra ölçeğin güvenirlik ve geçerlilik çalışması yapılmıştır. Güvenirlik testi için Test Puanlarım Yanlama Yöntemi ve Test Tekrar Test Yöntemi uygulanmıştır. Daha sonra aracın geçerliliği incelenmiştir.Bunun için yine iki ayn yol denenmiştir. Önce Yan-Açık ve Kapalı Cezaevindeki mahkumlar ve gardiyanlar arasmda tesadüfi yolla seçilen 30'ar kişilik gruplara HSTE uygulanmış ve elde edilen veriler Tek Yönlü Varyans Analiziyle değerlendirihruştir.79 ikinci yöntemde ise Yan-Açık ve Kapalı Cezaevinden seçilen 100'er kişilik grubun HSTE'den aldıkları puanlara ait aritmetik ortalamalar t testi ile karşdaştinlrnıştir. Yapılan istatistiksel işlemler sonucunda,64 maddelik ölçeğin 5 maddesi anlam^?; bulunmuş ve ölçekten çıkartılmıştır. 59 maddelik ölçeğin Test Tekrar Test Yöntemiyle elde edilen güvenirlik puanı r= 0.92;Test Puanlarım Yanlama Yöntemiyle elde edilen korelasyon katsayısı da r=0.93 olarak bulunmuştur. Geçerlilik testlerinde de, Yan-Açık ve Kapalı Cezaevi mahkumlan ile gardiyanlardan oluşan üç denek grubuna ait ortalamalar arasında anlamlı bir farklılık saptanmıştır. (F=71.86.p0.001). Daha soma bu iki grubun örneklem sayılan artırılarak yapılan ikinci geçerlik çalışmasında ise t testiyle elde edilen fark, anlamlıdır.
Özet (Çeviri)
79-a DISSERTATION ABSTRACT The aim of this present study is to find out the problems related to physiological, security, love and respect needs of the prisoners in Ankara Semi- Closed and Closed Prisons by preparing a scale to measure the problems and calculating the reliability and validity of the scale. The study was started with in the 3 months of November, December and January. At the beginning of the investigation, an interview was carried out as groups or individuals with 50 prisoners from both of the prisons. As a result of this interview, the problems were stated provisional form was shaped and this form was applied to 209 prisoners who were selected voluntarily. The data gathered were processed with the SPSS. First, factor analysis had been calculated. Later, item analysis was done. As a result of the item analysis, some of the items were taken out of the scale and the reliability and validity were assessed. For reliability, the split-half and test-retest techniques were used. This was followed by the validity studies. For validity we followed two procedures. Firstly the provisional questionnaire was applied to the randomly selected 30 prisoners in two prisions and 30 guardians and the data was assessed with the one - way anova. The second technique was that the 200 prisoners from the Closed and Semi- Closed prisons were randomly selected and the questionnaire were filled by them, and the means of the two groups were compared with t-Test. According to the statistical procedure, 5 items of the 65 item scale were removed. Because they were not meaningful The results of the test retest technique of the 59 item questionnaire was r=92, the split half was r=.93. The validity tests were the following: The differences among the means of the Semi-Closed and Closed prisons and the guardians were found meaningful (F=71.86,p001) Because of this reason, 209 prisoners79-b selected before, were studied and another validity was started by comparing the means of the two groups. The result of the t-Test was found significant (t=3.5;p< 0.05). Consequently, the validity and the reliability of the scale were found significant. Another result of this investigation is that the prisoners have intensive physiological, social, psychological and economical problems. In such an environment it isn't possible to train the prisoner sand to adapt them to the society. As a result of this study we can suggest that every course of action has to be started to change the existing adaptation system to a modern one.