Bir grup tutuklu ve hükümlünün ruhsal belirtileri ve intihar olasılığı
Psychological symptoms and probability of suicide of a group of convict and detainee
  1. Tez No: 384439
  2. Yazar: SİBEL ÇAYNAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMA YASEMİN KUTLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Cezaevi, Mahkum, Hükümlü, İntihar, Ruhsal Belirtiler, Stresle Başaçıkma, Prison, Convict, Detainee, Suicide, Psychological Symptoms, Coping with Stress
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Psikiyatri Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Araştırma, bir grup tutuklu ve hükümlünün ruhsal belirtileri ve intihar olasılıklarını belirlemek amacıyla tanımlayıcı ve kesitsel araştırma tipinde gerçekleştirildi. Araştırmanın örneklemini, Mart 2014 te Adalet Bakanlığına bağlı bir ceza infaz kurumunda olan 68 tutuklu ve hükümlü oluşturdu. Verilerin toplanmasında, katılımcıların bireysel ve suç/ceza özelliklerini belirlemeye yönelik yapılandırılmış Anket formu, Psikolojik Belirti Tarama Testi, İntihar Olasılığı Ölçeği, Stresli Durumla Başaçıkma Envanteri Kısa Formu kullanıldı. Veriler, tanımlayıcı istatistikler, t testi, varyans analizi, sperman korelasyon analizi ile değerlendirildi. Katılımcıların yaş ortalaması 33,4±8,7 olup tamamı erkekti. Katılımcıların Genel Semptom İndeksi puanı 1,26±0,76 ve İntihar Olasılığı Ölçeği puanı 74,22±2,9 olup, %57,35'inin intihar olasılığı açısından yüksek risk grubunda olduğu bulundu. Yine katılımcıların çözüme dönük başaçıkma puanı 21,57±0,77, duygusal başaçıkma puanı 21,44±0,87 ve kaçınmacı başaçıkma puanı 19,19±0,96 olarak belirlendi. Genel semptom indeksi ile ilk ceza yaşı arasında negatif, cezaevine girme sıklığı arasında pozitif; ilk suç yaşı ile intihar düşüncesi arasında negatif ilişki bulundu. Sonuç olarak, çalışmaya katılan tutuklu ve hükümlülerin psikiyatrik belirti düzeyleri ve intihar olasılığı yüksek düzeyde olup, çözüme dönük ve duygusal başaçıkma yöntemlerini daha fazla kullanmaktadırlar. Bu nedenle tutuklu ve hükümlüler ruhsal sorunlar açısından değerlendirilmeli, gerekli koruyucu önlemler alınmalı ve başaçıkma yöntemleri güçlendirilmelidir. Temel görevi ruhsal bozuklukların önlenmesi olan psikiyatri hemşirelerinin ceza infaz kurumlarında aktif rol alması sağlanmalıdır.
Özet (Çeviri)
Research was done by means of descriptive and cross-sectional research types for the purpose of determining the psychological symptoms and probability of suicide of a group of convict and detainee. Sample of the research was constituted by 68 detainees and convicts, who were in a penal institution allied to Ministry of Justice in March, 2014. In the process of collecting data, Questionnaire Form that was configured for the purpose of determining the individual characteristics of crime/punishment, Symptom Checklist 90 Revised, Suicide Probably Scale, Coping Inventory for Stressful Situations Short Form were used. Data were evaluated with descriptive statistics, t test, variance analysis and Spearman correlation analysis. Average age of the participants being 33, 4±8,7, they were all males. General Symptom Index Point of the participants being 1,26±0,76 and point of Suicide Probability Scale being 74,22±2,9, %57,35 of them were determined to be in the high-risk group, with regard to suicide. Again, the participant's point of task-oriented coping was detected to be 21,57±0,77, emotion- oriented coping point was 21,44±0,87 and avoidance-oriented coping point was determined to be 19,19±0,96. There detected negative relationship between General Symptom Index and the age at first crime and positive relationship between General Symptom Index and the frequency of being sent to prison while a negative relationship was found between the first age at crime and suicidal ideation. In conclusion, Psyciatric Symptom Degree of the detainees and convicts who participated in the study are high and they use task-oriented and emotion-oriented coping methods more frequently. Hence the detainees and convicts should be examined in terms of psycological problems. Necessary protective measures should be taken and coping methods should be strengthened. Psychiatric nurses whose fundamental duty is to prevent psychological defects should be provided with active roles in penal institutions.