Postmortem kanda bazı endojen maddelerin (alkollerin) oluşumunun adli tıp açısından araştırılması
Research on formation of some endogenous substances (alcohols) in postmortem blood with the view of forensic science
  1. Tez No: 44634
  2. Yazar: SAADET AKSAÇ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. NEVİN VURAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Kromatograflk analiz, kan, Postmortem alkoller, endojen alkoller. 66
  7. Yıl: 1995
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
VI. ÖZET Bu çalışmada alkollerin tayininde ve ayırımında kullanılan Gaz Kromatografisi yönetiminin hassasiyet tekrarlanabilirlik ve verim açısından uygunluğu belirlenmiştir. Postmortem kan numunelerinde, endojen alkol oluşumu ve kaybını önlemek için kullanılan Sodyum Florürün (%1W/V) etkisi gözlenmiştir, ve NaF'ün prezervativ olarak kullanılabileceği ancak tam verim göstermediği saptanmıştır. Çalışma koşullarımızda PM kanda diğer Metil Alkol, İzopropil Alkol ve Butil Alkolün oluşumu gözlenmemiştir, Endojen Etil Alkol oluşumunda ilk 14 gündeki etanol konsantrasyonunu yükselişinin ve bu günden sonra düşüşünün ilk alkol konsantrasyonuna bağlı olmadığı saptanmıştır. Ayrıca Gaz Kromatograü ve Conway mikrodifîüzyon yöntemi arasında uygunluk gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
¥IÎ. SUMMARY Research ob Formation of some Endogenous Substances CAleohols) in Postmortem Blood with the view of Forensic Science. In this study, Gas chromatographic method which is used for the determination and separation of alcohols, has been designated appropriate for sensitivity, recurrence and productivity. In postmortem blood samples, the effects of NaF (%1 W/V) which is used for endogenous blood formation and protection was observed and it was determined that NaF could be used as preservative but could not yield perfect productivity. In our experimental conditions, methyl alcohol, isopropyl alcohol and butyl alcohol formation was not observed. It has been determined that the incresement in ethanol concentration during first 14 days and decresement there by after was not dependent on first alcohol concentration. Also there is an observed convenience between Gas Chromotography and Conway Microdiffusion methods. Keywords^ Chromatographic analysis, Blood, Postmortem alcohols, Endogenous alcohols. 67