RNA destrüksiyon miktarindaki düşüşün ölüm zamanı tayinindeki yeri
The place of RNA integrity decline in the estimation of postmortem interval
- Tez No: 289110
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HANDAN AK ÇELİK, PROF. DR. SÜHEYLA ERTÜRK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
- Anahtar Kelimeler: Ölüm Zamanı, PMI tayini, RNA degredasyonu, RIN
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Adli Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Şüpheli bir ölüm olayında, aydınlatılması gereken önemli sorulardan biri de ölümün ne zaman gerçekleştiğidir. Postmortem interval (PMI) tayininde öncelikle adli tahkikat ve olay yeri incelemesi esas alınır, ayrıca ölü soğuması, ölü morlukları, ölü katılığı, dekompozisyon gibi faktörlerden de yararlanılır.Postmortem interval tayininde en önemli nokta yapılacak zaman aralığı tahminlerinin mümkün olduğu kadar daraltılması ve güvenilir olmasıdır. Bilimsel ilerlemelerle birlikte nükleik asitlerin zamana bağlı degredasyonlarının bu konuda kullanılabilirliği dikkati çekmektedir Bu çalışmanın amacı; kandaki postmortem RNA degredasyonunun PMI tayininde kullanılabilirliğinin araştırılmasıdır.Ölüm zamanı ile RNA integritesi arasındaki olası ilişkiyi araştırmaya yönelik olarak çalışmamızda ölüm zamanı bilinen 100 olgudan ölüm sonrası 2, 4 ve 6. saatlerde sağ subklavian venden kan örnekleri alındı. Bu sırada ortam sıcaklığı ve cesedin kaldırıldığı dolap sıcaklığı not edildi. Her alınan kanın pH'ı, indikatör kağıdı ile pH açısından değerlendirildi. Olguların ölüm sebepleri, hastalıkları, kardiyopulmoner resusitasyon süreleri, sigara kullanıp kullanmama durumları ile kullandıkları ilaçlar; olgulara ait Ege Üniversitesi Hastanesi epikrizleri incelenerek kaydedildi. Postmortem intervali tespit etmeye yönelik olarak kan örneklerinden RNA ekstrakte edildi. Ekstrakte edilen RNA'larda RNA integritesi; Agilent RNA Nanochip 6000 ile Agilent Bioanalizör 2100'de RNA integrite sayısının (RIN) hesaplanması ile araştırıldı.Analiz sonuçları RIN değerlerinde ölüm zamanına paralel olarak anlamlı düşüş olduğunu göstermektedir (p < 0,001). Postmortem 2. saat ile 4. saat (p = 0,011) ve postmortem 2. saat ile 6. saat (p < 0,001) RIN değerleri karşılaştırıldığında zamana bağlı anlamlı düşüş tespit edildi. Ölüm sebepleri dikkate alındığında; enfeksiyöz hastalık sebebiyle ölenlerin postmortem 6. saatteki RIN ortalama değeri en yüksek bulundu. Ayrıca ortalama RIN değerinin ölüm sebebi dışında kişinin ölümüne sebep olamayan; ancak kişide var olan hastalıklardan ve alınan bazı ilaçlardan da etkilendiği tespit edildi. Pnömoni, idrar yolu enfeksiyonu, viral veya bakteriyolojik bir üst solunum yolu enfeksiyonu gibi altta yatan enfeksiyon kaynaklı bir hastalığı olanlarda da (bu vakalarda ölüm enfeksiyöz bir hastalıktan kaynaklanmıyordu ancak vakaların enfeksiyöz bir hastalığı da bulunmaktaydı) postmortem 6. saat ortalama RIN değeri, olmayanlara göre anlamlı derecede yüksek bulundu (p=0,001). Antibiyotik kullananlarda postmortem 6. saat ortalama RIN değeri kullanmayanlara göre anlamlı derecede yüksek saptandı (p = 0,021). Benzer şekilde steroid alanlarda da postmortem 6. saat ortalama RIN değeri, steroid almayanlara göre istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek bulunmuştur (p < 0,001).Sonuç olarak, postmortem RNA degredasyonun zamana bağlı artışının göstergesi olan RIN'nin Adli Tıp açısından kullanılabilir bir RNA integritesi- PMI skalasının oluşturulabileceğini düşünmekteyiz. Bu konuda daha geniş vaka ve farklı koşulların araştırıldığı ileri çalışmalara ihtiyaç olduğu kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
The time of the death is one of the important questions that should be answered about a suspicious death. In such a case the judicial and the crime scene investigations have the priority but besides these the factors as algor mortis, livor mortis, rigor mortis and decomposition are also being used.The most important point in determining the time of a death is the time interval, that would be estimated should be kept as narrow as possible and should be reliable. Along the progression of the scientific researches it is seen that the time related degradations of the nucleic acids are also can be used. The aim of this study is to see whether or not the postmortem RNA degradation can be used in the estimation of postmortem interval.In our research we collected the venous blood samples of 100 cases ,with which we know the exact time of the death, from the right subclavian vein on the 2nd, 4th and 6th hours postmortem in order to find out the relation between time of the death and the RNA integrity. The extraction of RNA is done from the blood samples to determine the postmortem interval and the RNA integrity is evaluated from the RIN number calculated by Agilent Bioanalyzer 2100 using RNA NanoChip® 6000. Meanwhile we recorded the ambient temperature together with the temperature of the refrigerator where the bodies were kept.