Öğrencilerin Mesleki Açık Öğretim Lisesini seçme nedenleri (Kayseri ili örneği)
The reasons of selecting Vocational Open Education High School by students (Kayseri sample)
- Tez No: 446354
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA GÜÇLÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Teknik Eğitim, Education and Training, Technical Education
- Anahtar Kelimeler: Mesleki ve teknik eğitim, mesleki açık öğretim lisesi, açık öğretim lisesi, eğitim seçenekleri, uzaktan eğitim, Vocational and technical education, vocational open education high school, open education high school, educational options, distance education
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Türkiye de Mesleki Açık Öğretim Lisesi, ortaöğretime devam edemeyen ya da ayrılanlar ile mezun olanlar ve üniversiteden ayrılmış ya da mezun olan öğrencileri hayata hazırlamak, toplum kültür düzeyinin yükseltilmesine katkıda bulunmak amacıyla kurulmuştur. Bu çalışmanın amacı, Mesleki Açık Öğretim Lisesindeki öğrencilerin bulundukları okulu tercih sebeplerini incelemektir. Araştırma evrenini Kayseri ilinde mesleki açık öğretim eğitimi veren liseler, örneklemini ise Merkez Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Halil İlik Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Hürriyet Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Talas Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Seyyid Burhaneddin Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ve Arif Molu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi olarak altı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi oluşturmuştur. Araştırmaya katılan öğrencilerin çoğunluğunu; cinsiyet açısından erkek ve yaş açısından 19 yaş ve altı, medeni durum açısından bekar, çalışma durumu açısından iş sahibi, ailelerinin ekonomik durumu açısından ekonomik durumu ortalama düzeyde olan, anneleri ilkokul babaları ise ilkokul mezunu, kardeş sayısı açısından 3 kardeşli ve çocukluğunu il merkezinde geçiren öğrenciler oluşturmaktadır. Verilerin toplanmasında internet sitesi üzerinden doldurulan bir anket formu kullanılmıştır. Ankete 284 öğrenci katılmıştır. İnternet sayfasındaki anket formundan elde edilen verilerin frekans, yüzdeleri ve ki kare istatistiği analiz edilmiş ve elde edilen bulgulara göre yorumlanmıştır. Araştırmanın sonucunda ankete katılan öğrencilerin MAÖL'ni tercih etmelerinin en önemli nedenlerinin sırasıyla gündüzleri bir işte çalışabilme fırsatı sunması derslerin akşam saatlerinde veya hafta sonu olması, örgün eğitimde okuma hakkı kalmayanlara eğitime devam etme fırsatı vermesi ve kılık kıyafet serbestliği olması olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Vocational open high school was founded in order to prepare the students, who cannot attend school, leave school or graduate from secondary school and students who drop out university or graduate from university , for life and to make contribution to rise the cultural level of society. The purpose of this study is to research the reasons of selecting these schools by students in vocational open high school . The population of the study comprises of vocational open high schools in Kayseri. Samples the study comprises of 6 Vocational and Technical Anatolian High Schools; Central Vocational and Technical Anatolian High School, Halil İlik Vocational and Technical Anatolian High School, Hürriyet Vocational and Technical Anatolian High School, Talas Vocational and Technical Anatolian High School, Seyyid Burhanettin Vocational and Technical Anatolian High School, Arif Molu Vocational and Technical Anatolian High School. Most of the students who participate in the study are male and at the age of 19 or under 19. They are single and jobholders. They come from middle income families. Their both parents graduate from primary school. All of them have 3 siblings and they have spent their childhood in the city centre. A survey form which can be filled on the internet site has been used to collect data. 284 studens have participated in the survey. Frequency percentace and chi square statistic of data obtained from the survey form on the internet site have been analysed and interpreted according to the findings. According to the research results; the most important reasons of selecting Vocational Open Education High School can be arrayed as ; it enables students to give working opportunity in the daytime, to have classes in the evenings or at the weekends. It enables the students who do not have right to education to get the opportunity to keep on their education life.