Tanzimat'tan Cumhuriyet'e Mardin Sancağında eğitim
Education in the Mardin Sanjak from Tanzimat to Republic
- Tez No: 446365
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NAİM ÜRKMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Tarih, Education and Training, History
- Anahtar Kelimeler: Mardin, Tanzimat, Eğitim, Modernleşme, Misyonerlik, Mardin, Tanzimat, Education, Modernization, Missionary
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erzurum Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 226
Özet
“Tanzimat'tan Cumhuriyet'e Mardin Sancağında Eğitim”konulu tez çalışmamızda önemli bir eğitim, kültür ve medeniyet merkezi olan Mardin Sancağının İslamiyet öncesi ve sonrasında özellikle Tanzimat'ın eğitime dair getirdiği yeniliklerin Mardin'deki uygulama durumu ve Cumhuriyet'e kadar uğradığı değişmelerden bahsedilmeye çalışılmıştır. Birinci bölümde, başlangıçtan modernleşme dönemine kadar Mardin Sancağında açılan klasik eğitim kurumları olan medreseler ve sıbyan mekteplerinden bahsedilmiştir. İkinci bölümde Arşiv kayıtlarına dayalı olarak Tanzimat dönemi ve sonrasında Mardin Sancağında teşkil edilen maarif idaresi ve maarif meclisleri ile iptidai, rüştiye, idadi, gayrimüslim ve yabancı devlet okulları hakkında detaylı bilgiler verilmiştir. Sonuç kısmında ise, Mardin Sancağında Tanzimat süreciyle birlikte görülen eğitim yeniliklerinden bahsedilmiştir. Devlet, bütün ekonomik ve siyasi buhranlara rağmen diğer vilayet ve sancaklarda olduğu gibi, Mardin Sancağında da modern eğitimin gelişimi ve yayılması için büyük çaba sarf ettiği ifade edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In our thesis topic about“Education in the Mardin Sanjak from Tanzimat to Republic”, the implementation status of the reforms about education, especially by the Tanzimat before Islam and later in the Mardin Sanjak which happens to be an important education, culture and civilization center, and changes undergone until the rebublic has been explained. In the first chapter, madrasahs and primary schools, which happen to be classical education institutions established in the Mardin Sanjak from the beginning until the era of modernization have been explained. In the second chapter, detailed information about the education administration and education councils and primary, junior high, high, non-muslim and foreign public schools constituted in the Mardin Sanjak in the Tanzimat period and later on are stated according to the archive records. In the final section, education reforms emerged in the Mardin Sanjak with the Tanzimat process are explained. It's been stated that despite of all economic and political crises, the government had shown great efforts for the development of the modern education and it's spread in Mardin Sanjak, as it did in all other cities and sanjaks.