Heterotopic practice of space: Taksim Gezi Park revisited
Heterotopik mekan pratiği: Taksim Gezi Parkı'nı yeniden gözden geçirmek
- Tez No: 446475
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ADNAN BARLAS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Heterotopya, kamusal mekan, mekan pratiği, mekanın dönüşümü, farklılık, Heterotopia, public space, practice of space, transformation of space, dissimilarity
- Yıl: 2016
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kentsel Tasarım Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu tezin ana amacı Michel Foucault tarafından adlandırılmış“heterotopya”kavramının kentsel tasarım çatısı altında incelenmesidir. Bu amaçla bu tezde kentlerdeki mekansal kullanımların izleri sürülecek ve literatürde heterotopik düşüncelerin kentsel mekanlara gerçekte nasıl uygulanacağı konusunda kesin tanımlar, açıklamalar, çıkarımlar ve kurallar olmamasından dolayı bu ucu açık kavramın kentsel mekanlardaki uygulamaları örneklemeler ile kanıtlanmaya çalışılacaktır. Postmodern kent hayatında birbirinden farklı pek çok durum, yer veya olgu heterotopik kentsel mekan kullanımı şeklinde değerlendirilebilir. Politik bir yerleşim olarak Kopenhag – Danimarka'daki“Özgür Christiania”veya fiziksel bir yerleşim olarak Olimpiyat Oyunları, dünya kupaları, Formula-1, karnavallar, festivaller, EXPO'lar gibi mega etkinlikler, ya da kent hakkı ve kentsel dönüşüm ile ilgili 2013'de Brezilya'da ve Türkiye'de eş zamanlı yaşanan politik ve sosyal toplu halk hareketleri birbirinden çok farklı birer heterotopya olarak adlandırılabilir. Bu tez aynı zamanda postmodern kentsel mekan üzerindeki sorulara heterotopyanın karakteristik özellikleri ışığında yanıtlar arayacaktır. Bilindiği üzere Türkiye, 2013 yazında politik ve sosyal bir halk hareketi olması nedeniyle gerçek bir heterotopya olayı deneyimlemiştir. Taksim Gezi Parkı Protestoları sadece fiziksel bir kentsel heterotopya değil aynı zamanda sosyal, ekonomik ve politik bir heterotopyadır. Bu bağlamda bu tez Taksim Gezi Parkı protestolarının mekansal özelliklerini sosyal, kültürel, kurumsal ve düzensiz mekanların bir kombinasyonu olarak Foucault'nun Heterotopya kavramı özelinde analizleyecektir. Heterotopya kavramının, aynı anda yaşanan yoğunluk (şiddet), çelişki, rahatsızlık, değişim, dönüşüm gibi farklı özellikleri protestoların mekansal uzantıları üzerinde irdelenecektir. Protestolar sırasında hem simgelenen mekan, hem de mekanın simgelenmesi ve protestolar sonrasındaki süreç heterotopya anlayışı ve düşüncesi ile incelenecektir.
Özet (Çeviri)
The primary aim of this thesis is the exploration of the term“heterotopia”coined by Foucault, in an urban design framework. With this aim, this thesis will trace the spatial urban usage and will demonstrate by exemplifications; how an open ended concept can be applied in an urban space, albeit there are no strict definitions, descriptions and directions in the related literature about how heterotopic thoughts can actually be injected to an urban space. In postmodern urban life, many different cases can be considered as heterotopias by means of urban space usage, like political settlement e.g. Freetown Christiania–Copenhagen/Denmark or physical allocation for settlement e.g. mega events like Olympic Games, world cups, Formula-1, carnivals, festivals or EXPO's and social and political collective movements regarding city rights and urban transformations e.g. V for Vinegar protests in Brazil and Gezi Park protests in Turkey in 2013. This thesis will also seek to answer the questions on postmodern urban space under the light of characteristics of heterotopia. Turkey experienced a real life heterotopic occasion on summer 2013; Taksim Gezi Park Protests, which was a movement that can be considered as not only a physical urban heterotopia but also an amalgam of social, economic and political heterotopia. Accordingly this thesis will analyze the spatial features of Taksim/Gezi Park Protests as a combination of social, cultural, institutional and discursive spaces in a context of Foucault's heterotopia. The different characteristics of the notion of heterotopia, e.g. intensity, contradiction, inconvenience-disturbance, transformation; which occur concurrently, will be examined on the spatial extent of the movement. Both the space of representation and the representation of space during the protests and post-protest period will also be examined under the light of heterotopic ideas and thoughts.