Yapıştırıcı ile birleştirilmiş konik geçmeli bağlantıların burulma momenti altındaki performansları
The performances of adhesively bonded tapered joints under torsion momentum
  1. Tez No: 446494
  2. Yazar: BETÜL TAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT YAVUZ SOLMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Konik Geçme, Yapıştırıcılı Bağlantılar, Burulma, Kesit Dönmesi, ANSYS, Tapered Joint, Adhesive Joint, Torsion, Cross Section Rotation, ANSYS
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu çalışmada 3 farklı yapıştırıcı (Akfix E300, Devcon A, Erde GTR) ile birleştirilmiş konik geçme bağlantılarının burulma momenti altındaki performansları sayısal olarak incelenmiştir. Sayısal çalışmada ANSYS 14.5 paket programı kullanılmıştır. Çalışmada 0.2 mm ve 0.3 mm olmak üzere 2 farklı yapıştırıcı kalınlığı, 2°51', 5°43' ve 11°25' olmak üzere 3 farklı koni tepe açısı kullanılarak modellenen bağlantılar yapıştırıcısız konik geçme bağlantısıyla karşılaştırılmıştır. Burulma momenti etkisi altındaki modellerin A-B ve C-D hattı boyunca oluşan Von Mises eşlenik (σeş), τxz ve τyz kayma gerilme değerleri tespit edilmiştir. Kesit dönme miktarları sayısal olarak hesaplanmış ve birbirleriyle karşılaştırılmıştır. Analizler sonucunda, yapıştırıcısız bağlantılarda meydana gelen tüm gerilme değerlerinin yapıştırıcılı bağlantılara göre daha yüksek olduğu görülmüştür. Yapıştırıcı kalınlığının artması gerilme dağılımlarını düşürmüştür. Tüm bağlantılarda koni tepe açısı artışının gerilme değerlerini düşürdüğü tespit edilmiştir. Koni tepe açısının kesit dönme miktarları üzerindeki etkisi incelendiğinde bağlantıların tümü için en yüksek kesit dönme açısının, koni tepe açısı 2°51' olan bağlantılarda gerçekleştiği görülmüştür. Kayma modülü en düşük olan Erde GTR ile birleştirilmiş bağlantıların diğer iki yapıştırıcılı bağlantıdan daha düşük gerilme değerlerine sahip olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the performances of adhesively (Akfix E300, Devcon A, Erde GTR) bonded tapered joints under torsion momentum effect were numerically examined. In numerical analyses, ANSYS 14.5 package software was utilized. In this study, two different adhesive thicknesses 0.2 mm and 0.3 mm and 3 different cone vertex angles 2°51', 5°43' and 11°25' were employed, and the modeled joints were compared to the tapered joints without any adhesive. Von Mises stress (σeş), τxz and τyz shear stress values of the models under torsion momentum effect, which occurred alongside A-B and C-D directions, were determined. The section rotations were calculated in number, and then compared to each other. As a result of the analyses, it was observed that all of the stress values of non-adhesive joints were higher than the adhesively bonded joints. Increasing thickness of adhesives decreased the stress distribution. In all of the joints, it was determined that the increase in cones' vertex angles decreased the stress levels. When the effects of cones' vertex angle on the section rotation values are examined, the highest rotation angle among all of the joints was observed in joints having 2°51' of vertex angle. It was also determined that the joints bonded utilizing Erde GTR adhesive having the lowest slip modulus had lower stress levels than other 2 adhesive joints had.