Demonte mobilya üretiminde kenar bantlama işleminin birleştirme elemanlarının mekanik performansı üzerine etkileri
The effects of side banding process on mechanical performance of fixing elements in ready-to-assamble furniture manufacture
- Tez No: 446670
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BEKİR CİHAD BAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ağaç İşleri, Wood Products
- Anahtar Kelimeler: Çekme testi, basınç testi, minifix, kavela, alyan vida, diagonal tension, diagonal compression, minifix, dowel, allen scvrew
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Günümüz mobilya üretiminde özellikle seri üretimde en fazla tercih edilen kenar bandı 0.80 mm'dir. 0.40 mm kenar bandı ise iç kısımlarda, bazalarda, nadiren köşe birleştirme noktasındaki kenarlarda ve arkalık gelecek kısımlarda kullanılmaktadır. Siparişe göre yapılan üretimlerde ise müşterilerin isteklerine göre 1 mm veya 2 mm kenar bantları kullanılmaktadır. Bu çalışmada, demonte mobilyalarda uygulanan L tipi köşe birleştirmelerde gizli kenara, farklı kalınlıkta kenar bandı uygulanarak birleştirme elemanlarının mekanik performansları araştırılmıştır. Bunun için, kenar bantlamada 0.40 mm ve 0.80 mm PVC kenar bandı kullanılmıştır. Denemelerde minifix, kavela ve alyan vida olmak üzere üç farklı birleştirme gereci test edilmiştir. Ayrıca, denemeler için kenar bandı uygulanmayan bir kontrol grubu hazırlanmıştır. L tipi köşe birleştirmelerinde üzerinde yapılan testler sonucunda elde edilen bulgulara göre, gizli kenara uygulanan kenar bandı, mobilya birleştirme gereçlerinin mekanik performansın arttığı belirlenmiştir. melamin kaplı lif levhalardan hazırlanan test örnekleri, melamin kaplı yonga levhalardan hazırlanan test örneklerine göre daha yüksek moment değeri vermiştir. Birleştirme gereçlerinden en düşük mekanik performans kavelada, en yüksek ise alyan vida ile yapılan birleştirmelerde ölçülmüştür. Ayrıca, kenar bandı kalınlığının çekme ve basınç testi sonuçları üzerine istatistiksel olarak önemli bir etkisi olmadığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
For modern furniture manufacturing, especially in mass manufacturing of furniture; 0.80 mm is the most commonly preferred sideband. 0.40 mm sideband is used for interior surfaces, bed bases, rarely on corner-connection side sand at some other sections of the backboard. As for the orders which are made upon special orders; sidebands of 1 mm or 2 mm are used. In this study, mechanical performance of some fasteners has been reviewed on ready-to-assemble furniture, by adding various thicknesses of side bands onto hidden side of their L type corner connections. For this purpose, 0.40 mm and 0.80 mm PVC side bands have been used for side band application. The trials consisted of three types of fixing pieces: Minifix, dowel and allen screws. Moreover, a control group which was not applied any sidebands has been prepared. It was determined that the side band bonded to the closed edge increases the mechanical performance of the furniture fasteners according to obtained data from tests conducted on the L type corner connections. The test samples prepared from melamine faced fiber board give the higher moment values than melamine faced particleboard. Among fasteners, the lowest mechanical performance was measured from dowel, and the highest mechanical performance was measured from allen screw. In addition, it was determined that the thickness of the edge band hasn't any effects on the results of the tension and compression tests.