Bina dış cephe yalıtım malzemesi üretiminde mikaşistlerin kullanımı ve elde edilen malzemenin termo-fiziksel performansının araştırılması
The usage of micaschists in production of building external isolation material and the investigation of the thermo-physical performance of the final product
- Tez No: 446689
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TAMER RIZAOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, İnşaat Mühendisliği, Geological Engineering, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Termal konfor, Mikaşist, Yalıtım, Yapı Malzemesi, Thermal Comfort, Micaschist, Isolation, Building Material
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Binalarda ısı yalıtımı çevreye, sağlığa, konfora ve ekonomiye pozitif etkileri olan bir uygulamadır. Isı yalıtımına yapılan harcamalar uzun vadede kendi maliyetini amorti etmesinin yanında uzun yıllar hem kazanç sağlamakta hem de yakıt sarfiyatının azaltılması nedeniyle çevre kirliliğini azaltıcı yönde etki göstermektedir. Son yıllarda çok çeşitli dış cephe ısı yalıtım malzemeleri geliştirilmiş olup her geçen gün bu konuda yürütülen AR-GE faaliyetleri ile yenileri de ortaya çıkmaya devam etmektedir. Isı yalıtım malzemelerinin geliştirilmesinde performansın yanı sıra kolay elde edilebilirlik ve üretim maliyetleri de önemli bir rol oynamaktadır. Dış cephe ısı yalıtımı kullanılan malzemelerin türüne ve uygulanan metoda bağlı olarak maliyet açısından çok farklılıklar arz etmesine rağmen bina maliyeti ile kıyaslandığında % 4-5 gibi küçük bir orana sahiptir. Bir malzemenin dış cephe ısı yalıtımında değerlendirilmesinde, ele alınan temel ısısal özelliklerinden en önemlileri malzemenin termal iletkenlik katsayısı ve ısıl direncidir. Bu parametreler, malzemenin atomları arasındaki bağ kuvvetlerine, dokusuna, boşluk miktarlarına, nem içeriğine bağlı olarak değişimler göstermektedir. Bu çalışmada ülkemizdeki metamorfik masifler (Istranca masifi, Bitlis masifi, Menderes masifi, Kırşehir-Akdağmadeni Masifi vb) içerisinde oldukça bol miktarda bulunan mikaşistlerin bünyelerinde barındırdıkları mika minerallerinin termal performansları ile birlikte yanmaya karşı olan dirençlerini de değerlendirmek üzere dış cephe kaplamasında kullanılmalarının uygun olup olmadığı çeşitli parametreler dikkate alınarak araştırılmıştır. Diğer yandan pomza, perlit ve arenalaşmış granitler gibi diğer bazı doğal materyallerin mikaşistlerle kombinasyonlarının performansları da ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
The thermal insulation of buildings is an application that having positive effects on health, environment and comfort. Making investment on building thermal insulation not only redeemed the costs in long term, but also helping to gain from the fuels that has positive effects on decreasing the contamination of environment. In recent years, number of building exterior thermal insulation materials have developed, with the research and development work carried out in this topic, new materials are also continuing to be discovered. In the development of the isolation materials, together with the easy access; the production costs are also playing an important role. Although they show difference in point of cost, because of the material type and method applied, the costs for the external facade insulation are nearly 4-5 %. Two of the most important basic thermal characteristics of a material when evaluating it as an external facade isolation material are thermal resistance and thermal conductivity coefficient. These parameters show difference according to atomic bonding forces between the atoms, texture, the amount of space and moisture content, In this study, by taking into account of the thermal performances of the mica minerals in the micaschists which cropped out in the metamorphic massifs in Turkey (Istıranca Massif, Bitlis Massif, Menderes Massif, Kırşehir-Akdağmadeni Massif etc.), the possibility of the usage in external isolation material was investigated. On the other hand, the performances of some other natural raw materials such as perlite, pumice and arenitized granite with micaschist were also pointed out.