Fen ve teknoloji dersinde eğitsel oyunların öğrencilerin akademik başarısına ve bilginin kalıcılığına etkisinin incelenmesi
A research on the effects of educational games in science and technology course on students' academic achievement and knowledge retention
  1. Tez No: 446690
  2. Yazar: DURDİYE ALICI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. PETEK PİNER BENLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Fen ve Teknoloji, Eğitsel Oyunlar, Akademik Başarı, Bilginin Kalıcılığı, Science and Technology, Educational Games, Academic Achievement, Knowledge Retention
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bu araştırmanın amacı, ortaokul 8. Sınıf Fen ve Teknoloji dersinde eğitsel oyunların öğrencilerin akademik başarılarına ve bilgilerin kalıcılığına etkisinin incelenmesidir. Araştırmada ön-test ve son-test kontrol gruplu deneysel desen kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu 2015-2016 eğitim-öğretim yılında Kahramanmaraş İli Dulkadiroğlu İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bağlı bir ortaokulda bulanan 8. sınıftaki 60 (30 deney, 30 kontrol) öğrenci oluşturmaktadır. Deneysel çalışma 6 hafta (24 ders saati) süreyle uygulanmıştır. Deney grubunda“Hücre Bölünmesi ve Kalıtım”ünitesi eğitsel oyunlar kullanılarak, kontrol grubunda ise mevcut programdaki kazanımlara göre hazırlanan etkinlikler kullanılarak uygulanmıştır. Araştırmada akademik başarının belirlenmesi amacıyla veri toplama aracı olarak“Fen ve Teknoloji Akademik Başarı Testi”kullanılmıştır. Verilerin analizi SPSS 16.0 paket istatistik programı kullanılarak yapılmıştır. Araştırma bulgularına göre eğitsel oyunların, öğrencilerin akademik başarılarını ve bilgilerin kalıcılığını artırdığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the effects of educational games on students' academic achievement and knowledge retention in Science and Technology course in 8th grade at secondary school. In this study, an experimental design based on pre-test and post-test control groups was used. The research group of this study consists of 60 students (30 experimental group, 30 control group) in 8th grade at secondary school which is under National Education Directorate in Dulkadiroglu District of Kahramanmaras in 2015-2016 academic year. This experimental study was applied for 6 weeks (24 lesson hours). The unit called“Cell Division and Heredity”was applied by using educational games in the experimental group while it was applied by using the activities prepared according to the educational attainments which take part in existing program in the control group. In this study,“Science and Technology Academic Achievement Test”was used for collecting data to measure the academic achievement. All the data were analyzed by using the SPSS 16.0 statistical software package program. According to the findings of this study, it has been determined that the educational games increased academic achievement and knowledge retention.