Bazı Boronik Asit Türevlerinin DFT, Raman, FT-IR ve NMR spektroskopik yöntemler ile teorik ve deneysel olarak incelenmesi
Examination with DFT, Raman, FT-IR and NMR spectroscopic methods of some boronic acid and its derivatives as theoretical and experimental
  1. Tez No: 446760
  2. Yazar: GÖKHAN DİKMEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGÜR ALVER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Boronik asit türevleri, NMR, Raman, UV/VIS, DFT, Boronic acid derivatives, NMR, Raman, UV/VIS, DFT
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
2-flor-3-metil piridin-5-boronik asit, 6-brom-3-piridinil boronik asit, 4 karboksi-3-fenil boronik asit ve 3-akrilamido fenil boronik asit gibi bazı boronik asit türevlerine ait farklı moleküllerin en kararlı kimyasal yapıları Gaussian 09 programı ve 6-311++G(d,p) baz seti ve B3LYP metodu kullanılarak hesaplanmıştır. Bu moleküllerin 1H, 13C, 13C APT, 1H coupled 13C, COSY ve HETCOR NMR spektrumları d6-DMSO çözücü içerinde çözülerek ölçülmüştür. Katı halde maddelerin 13C CP/MAS NMR spektrumları alınmıştır. Bu moleküllere ait 13C ve 1H NMR kimyasal kayma değerleri aynı baz seti kullanılarak teorik olarak hesaplanmıştır. Çeşitli çözücüler içerisinde deneysel olarak UV-VİS spektrumları elde edilip, 6-311++G(d,p) baz seti, B3LYP metodu ile teorik spektrum çizilip Gaussam 2.0 programı ile elektronik geçişler tayin edilmiştir. FT-IR, Raman ölçümleri, titreşim işaretlemeleri, XRD ölçümleri ve HOMO-LUMO hesaplamaları ve moleküler orbital analizleri yapılmıştır. Bu moleküllerin bazı J kapling değerleri DMSO çözücü içerisinde deneysel olarak belirlenmiştir. Ayrıca bu moleküllerin bağ uzunluğu, bağ açısı gibi bazı geometrik parametreleri DFT/B3LYP metodu, 6-311++G(d,p) baz seti kullanılarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The most stable state of some boronic acid derivatives such as 2-fluoro-3-methyl pyridine-5-boronic acid, 6-bromo-3-pyridinil boronic acid, 4 carboxy-3-phenyl boronic acid and 3-acrylamido phenyl boronic acid were calculated with Gaussian 09 programme and using 6-311++G(d,p) basis set, B3LYP method. 1H, 13C, 13C APT, 1H coupled 13C, COSY and HETCOR NMR spectra of these molecules were measured by solving in d6-DMSO. 13C CP/MAS NMR spectra of samples were obtained. 13C and 1H NMR chemical shift values of these molecules were calculated theoretically using the same basis set. After UV-VIS spectra experimentally obtained in various solvents, theoretical spectrum was obtained using B3LYP method, 6-311++G(d,p) basis set and electronic transitions were constituted with Gaussam 2.0 program. FT-IR, Raman, vibrational assigments, XRD measurements and HOMO-LUMO calculations and molecular orbital analysis were carried out. Some J coupling values of these molecules were determined experimentally in DMSO solvent. Moreover, some geometric parameters such as bond lengths and bond angles of these molecules were determined using DFT/B3LYP method, 6-311++G(d,p) basis set.