Kilis'te yaşayan Suriyeli sığınmacıların il ekonomisine etkisi
The effect of Syrian refugees living in Kilis on provincial economy
- Tez No: 446784
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SADETTİN PAKSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Arap Baharı, Suriyeli sığınmacılar, Ekonomi, Kilis, The Arap Spring, Syrian Refugees, Economics, Kilis
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kilis 7 Aralık Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Son zamanlarda Arap ülkelerinde yaşanan siyasal, ekonomik ve sosyal problemler yönetimin değişmesine, toplumsal bilincin güçlenerek halkın ortak hareket etmesine vesile olmuştur. 21. Yüzyılın en büyük olayı olarak nitelendirilen Arap Baharı ilk olarak 17 Aralık 2010'da Tunus'ta başlayıp daha sonra Ortadoğu'daki birçok ülkeye yayılmıştır. Suriye, 15 Mart 2011'de Arap Baharı'na dahil olup bu baharı en acı şekilde yaşayan ülke olmuştur. Suriye'deki Arap Baharı zamanla iç savaşa dönüşmüş ve çok ağır bilançolarla karşı karşıya kalınmıştır. Suriye'de hala devam etmekte olan iç savaş neticesinde birçok Suriyeli ülkelerini terk etmek zorunda kalmıştır. Bu göç çeşitli ülkelere yapılırken en büyük göç dalgası Türkiye'ye olmuştur. Türkiye'ye sığınan Suriyelilerin bir kısmı Kilis'te yaşamaktadır. Kilis nüfusundan daha fazla Suriyeli Kilis'te yaşamaktadır. Bu saha çalışması Arap Baharı'nın başlangıcından günümüze kadar yaşanan gelişmeleri saptamak; savaş nedeniyle sığınmacı pozisyonuna düşen insanların; özellikle komşu ülkelere yerleşmeleri halinde; yerleştikleri yerler üzerindeki etkisini ölçmeyi ve oluşabilecek olumlu-olumsuz sonuçları saptamayı hedeflemektedir. Bu amaçla Kilis'teki yerli işletmecilere 24 sorudan oluşan 100 adet anket uygulanmış, Kilis'te bulunan Suriyeli sığınmacıların il ekonomisine etkisi ve Kilis halkının Suriyeli sığınmacılarla ilgili değerlendirmeleri tespit edilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Political, economic and social problems experienced in Arab countries recently have caused the change of government and has been instrumental in strengthening the social consciousness of the common people to move together. Cited as the biggest event of the 21st century the first Arab Spring movement started in Tunisia on December 17, 2010 and then spread into many countries in the Middle East. Syria was among the countries experiencing the Arab Spring on March 15, 2011 and has experienced in a most painful way. The Arab Spring turned into a civil war in Syria and was once faced with a very heavy toll. As a result of the Syrian civil war which is still going on in Syria, many Syrians have been forced to leave their country. While this migration has been into various countries; the largest wave of immigration was into Turkey. A number of Syrians who took refuge in Turkey has been living in Kilis. More Syrians than Kilis population live in Kilis. In this study, it is aimed to determine the developments until today from the beginning of the Arab Spring. Formed by a field study, this study also focused on measuring the negative/positive effects of those who were forced to migrate as a result of adverse events such as war, keeping people falling into refugees position, especially if they settle in neighboring countries. For this purpose, it has been tried to determine the evaluation of local people in Kilis about the Syrian refugees in Kilis province and their effect on the provincial economy by applying 100 surveys with 24 questions on the local business operators in Kilis.