Parazitolojide başlıca teknik ve tanı metotları
Main techniques and diagnostic methods in parasitology
- Tez No: 44679
- Danışmanlar: PROF.DR. RİFAT CANTORAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Techniques, Diagnosis, Methods, Helminths, Protozoa, Arthropoda. VI
- Yıl: 1995
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
ÖZ Gelişmiş tanı ve teknik metodların kullanılması, Türkiye ekonomisine büyük darbeler vuran paraziter hastalıkların önlenmesine yardımcı olacaktır. Paraziter hastalıkların tanısında baş vurulan iki yol vardır. Bunlardan birincisi hastalığa bağlı şekillenen semptomlara göre yapılan klinik teşhis, ikincisi ile enfeksiyona sebep olan parazitin gelişme dönemlerinin bulunup tanınmasıyla veya parazitin yada ürünlerinin etkisi ile beliren spesifik reaksiyonların özel metodlarla incelenmesi ile ortaya konulan etiyolojik teşhistir. Etiyolojik teşhiste, direkt ve indirekt teşhis olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Doğrudan doğruya parazitin kendisinin, yumurtalarının, larvalarının, kistlerinin bulunması için yapılan teşhise direkt etiyolojik teşhis, konakçı organizmasında hastalık etkeninin tesiri ile meydana gelen serolojik ve allerjik testlere dayanan indirekt etiyolojik teşhistir. Paraziter hastalıklarda gelişmiş tanı yöntemlerinin bilinmesi, bu hastalıklarla yapılacak mücadeleye büyük ışık tutacaktır. Parazitolojide başlıca tanı ve teknik metodlan, helmintolojik, protozoolojik, entomolojik tanı metodlan olarak sıralanıp, ortak olan otopsi, allerjik ve serolojik teşhislerle devam etmiştir. Anahtar kelimeler : Teknik, Metod, Teşhis, Helmint, Protozoon, Arthropoda. V
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Using to the improved diseases and technical processes will help parasiter diseases that make blows to the economical activities of Turkey. There are applicated two ways in diagnosis of parasiter diseases. First of them is clinical diagnosis which shaped septoms according to diseases, second one is etiologic diagnosis, finding and know improving interval of parasite that caused to infection or examine with specific methods of parasite or products which special reactions. Etiologic diagnosis is divided into two groups; directand indirect diagnosis. The diagnosis which for finding directly parasites eggs and larvae, cysts is direct diagnosis. Producted in parasite organism with effect of disease by serologic and allergic test is indirect etiologic diagnosis. Main diagnosis and technical methods is recognized as helmintologic. protozologic and entomologic diagnosis methods and continved with necroskobic, allergic and serologic diagnosis In parasiter diseases, knowing of diagnosis processes may show the way to fighting with these diseases.