Kanser tanısı alan hastalarda Dientamoeba fragilis'in moleküler prevalansı ve moleküler karakterizasyonu
Molecular prevalence and molecular characterization of dientamoeba fragilis in patients diagnosis of cancer
- Tez No: 968663
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MERVE YÜRÜK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Parazitoloji, Parasitology
- Anahtar Kelimeler: Çölyak Hastalığı, Crohn Hastalığı, Dientamoeba fragilis, Genotiplendirme, Ülseratif Kolit, Crohn's Disease, Celiac Disease, Dientamoeba fragilis, Genotyping, Ulcerative Colitis
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Parazitoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Parazitoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
KANSER TANISI ALAN HASTALARDA DIENTAMOEBA FRAGILIS'İN MOLEKÜLER PREVALANSI VE MOLEKÜLER KARAKTERİZASYONU Makbule SALLANBAŞ Erciyes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü Parazitoloji Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, Ağustos 2025 Danışman: Dr. Öğr. Üyesi Merve YÜRÜK ÖZET Dientamoeba fragilis, insanların çekum ve kalın bağırsağının lümeninde yaşayan, yalnızca trofozoit şekli bulunan patojen kamçılı bir protozoondur. Dientamoebiasis, Dientamoeba fragilis'in neden olduğu, başlıca karın ağrısı, diyare ve gaz şikayetleri ile karakterize sindirim sistemi rahatsızlıklarına neden olan bir enfeksiyondur. Önceleri patojen olmadığı düşünülen D. fragilis'in bugün patojen olduğu ve tanı konulan hastaların tedavi edilmesi gerektiği bildirilmektedir. Özellikle kanser hastalarında önemi artan bu parazitozun moleküler tiplerinin kanser hastalıklarıyla ilişkisi hakkında veriler kısıtlıdır. Bu nedenle tanıda yönlendirici olması açısından semptomların inceleyen ve semptomlarla parazit genotipleri arasındaki ilişkiyi aydınlatan çalışmalara gereksinim duyulmaktadır. Bu çalışma ile farklı kanser tiplerinin dahil edildiği hasta gruplarında Dientamoeba fragilis'in PCR tabanlı moleküler yöntemlerle araştırılarak parazitin moleküler prevalansının belirlemesi ve moleküler karakterinin hastalık ile olan ilişkisi hakkında yeni verilerin elde edilmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda, farklı kanser tiplerinin dahil edildiği hasta gruplarında Dientamoeba fragilis PCR tabanlı moleküler yöntemlerle araştırılmıştır. Çalışma kapsamına alınan hastalardan toplanan ve kontrol grubunu oluşturacak olan sağlıklı gönüllülerden alınan dışkı örnekleri çalışma kapsamındadır. Çalışmada, toplanan örneklerin total genomik DNA izolasyonunun ardından PCR testleri yapılmış ve Dientamoeba fragilis bakımından pozitif olduğu tespit edilen örneklerin dizi analizi yapılmıştır. Buna göre, kolon, rektum, lösemi, lenfoma ve diğer kanser tipleri ile hasta olan toplam 100 olgudan 6'sının aynı anda standart PCR ile de pozitif olduğu görülen, 11 olgunun qPCR ile pozif olduğu tespit edilmiştir. Kanser tanılı kadın ve erkek hastalar arasında parazitin dağılımında anlamlı bir faklılık olmadığı görülmüştür. D. fragilis ile enfekte olgulardan elde edilen izolatların sekans bilgisi incelendiğinde ortak bir dizi bilgisine sahip oldukları görülmüş ve bu dizinin GC oranının %38,2, AT oranının ise %61,8 olduğu, 118. ve 189. nükleotidlerinde sırasıyla A-C ve A-T değişimlerinin olduğu farklı bir genotip tespit edilmiştir. Sonuç olarak, bu çalışmada kanser tanısı alan hastalar ile bu parazitin tespit edilen genotiplerinin arasında klinik bulguları etkileyebileceği düşünülen moleküler düzeyde bir ilişki olabileceğini gösterilmiştir. Parazitin genotiplerinin, çalışma kapsamına alınan olgularda klinik belirtilere etkisine ışık tutan bir çalışmadır Bu çalışmanın, epidemiyolojik çalışmalara olduğu kadar tanı çalışmalarına da katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
MOLECULAR PREVALENCE AND MOLECULAR CHARACTERIZATION OF DIENTAMOEBA FRAGILIS IN PATIENTS DIAGNOSIS OF CANCER Makbule SALLANBAŞ Erciyes University, Graduate School of Health Sciences Department of Parasitology Master Thesis, August 2025 Supervisor: Asst. Prof. Dr. Merve YÜRÜK ABSTRACT Dientamoeba fragilis is a pathogenic flagellated protozoan that lives in the lumen of the cecum and large intestine of humans and exists only in trophozoite form. Dientamoebiasis is an infection caused by Dientamoeba fragilis, which causes digestive system disorders characterized by abdominal pain, diarrhea, and gas. Previously thought to be non-pathogenic, D. fragilis is now reported to be pathogenic and patients diagnosed should be treated. Data on the relationship between the molecular types of this parasitosis, which is of increasing importance especially in cancer patients, and cancer diseases are limited. Therefore, studies examining the symptoms and illuminating the relationship between symptoms and parasite genotypes are needed to guide diagnosis. This study aimed to determine the molecular prevalence of the parasite by investigating Dientamoeba fragilis in patient groups with different cancer types using PCR-based molecular methods and to obtain new data on the relationship between its molecular characteristics and the disease. For this purpose, Dientamoeba fragilis was investigated in patient groups with different cancer types using PCR-based molecular methods. The study included stool samples collected from patients included in the study and healthy volunteers who will form the control group. In the study, PCR tests were performed after total genomic DNA isolation of the collected samples and sequence analysis was performed on samples found to be positive for Dientamoeba fragilis. Accordingly, of the 100 cases diagnosed with colon, rectum, leukaemia, lymphoma, and other types of cancer, six were simultaneously positive by standard PCR, and 11 were positive by qPCR. No significant difference between male and female cancer patients was observed in the parasite distribution. Sequence analysis of isolates obtained from D. fragilis-infected cases revealed a common sequence. A distinct genotype was identified with a GC ratio of 38.2%, an AT ratio of 61.8%, and A-C and A-T substitutions at nucleotides 118 and 189, respectively. In conclusion, this study has shown that there may be a molecular relationship between patients diagnosed with cancer and the genotypes detected in this parasite, which is thought to affect clinical findings. It is a study that sheds light on the effect of the genotypes of the parasite on clinical symptoms in the cases included in the study. It is thought that this study will contribute to diagnostic studies as well as epidemiological studies.