Ankara'daki laboratuvar beyaz farelerinde (mus musculus var. albinos) Hymenolepis enfeksiyonlarının yayılışı ve deneysel enfeksiyonu
The Prevalence of Hymenolepis infections among the white laboratory mice (mus musculus var. albinos) in Ankara and its experimental infection
  1. Tez No: 44678
  2. Yazar: MÜGEN TERZİOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF.DR. YILMAZ TİĞİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: H.nana, Mus museums var.albinos, yayılış, deneysel enfeksiyon. 54, H.nana, Mus musculus var.albinos, prevalence, experimental infection. 56
  7. Yıl: 1995
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
7. ÖZET Ankara'daki Laboratuvar Beyaz Farelerinde (Mus museums var.albinos) Hymenolepis Enfeksiyonlarının Yayılışı ve Deneysel Enfeksiyonu. Bu çalışma, deney amaçlı yetiştirilen beyaz farelerde Hymenolepis nana enfeksiyonunun yayılışını araştırmak ve deneysel enfeksiyon gerçekleştirerek, H.nana'nm bağırsak içindeki gelişimini ve lokalizasyonunu belirlemek için yapılmıştır. Yayılışı incelemek amacıyla 5 ünitede, kafes ve bireysel dışkı kontrolleri gerçekleştirilmiştir. Bu merkezler; Serum Çiftliği, Etlik Veteriner Araştırma Enstitüsü, A.Ü. Tıp Fakültesi, G.Ü. Tıp Fakültesi ve H.Ü. Tıp Fakültesi Deney Hayvanları Laboratuvarlandır. Dışkı bakılan sonucu H.nana yayılışı, kafes bakılarında % 13.3-62 olarak belirlenirken, bireysel bakılarda bu oranın % 48.3-70.6'ya yükseldiği gözlenmiştir. H.nana enfeksiyonu yanında farelerde % 63.3-100 oranında Aspicularis tetraptera ve % 8.3-38 oranında Syphacia obvelata enfeksiyonları da belirlenmiştir. Deneysel enfeksiyon gerçekleştirebilmek için, bireysel bakılarda enfekte olduğu tespit edilen farelerin bazılarının otopsisi yapılmış ve bağırsaklardan olgun H.nana 1ar toplanarak gebe halkalar ayrılmış ve yumurtaları toplanmıştır. Yumurta dış kabuğu manyetik karıştırıcıda düşük devirde parçalandıktan sonra 24 saat oda sıcaklığında bekletilmiş ve her fareye 2000 yumurta oral yolla verilmiştir. 53Bu yolla gerçekleştirilen deneysel enfeksiyonun ortalama tutma oram % 1.13 olarak belirlenmiştir. Otopsi yapılarak incebağırsaktan çıkarılan parazitlerin, ileumun alt kısımlarında, son 10 cm'lik bölgede lokalize oldukları görülmüştür. Parazitlerin ilk 10-12 gün çok hızlı bir şekilde geliştikleri ve 14. günde maksimum büyüklüğe ulaştıktan sonra, destrobilizasyonun başlamasıyla boylarının kısaldığı kaydedilmiştir. Farelerden elde edilen en kısa parazit 22 mm,en uzun parazit ise 60 mm olarak ölçülmüştür. Parazitlerin eni ise en kalın bölgede yaklaşık 1 mm'dir. Enfeksiyonun 14. gününden sonra parazit sayısının azaldığı, ve 25. günde yapılan otopside sadece 1 farede 1 parazite rastlandığı gözlenmiştir. Prepatent sürenin belirlenmesi için 10. günden itibaren dışkı kontrolleri yapılmış, ilk yumurta 14. günde gram dışkıda 200 olarak belirlenmiş, maksimum yumurta düzeyi 19. günde gram dışkıda 9600 olarak belirlenerek, prepatent sürenin 14-22. gün olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
8.SUMMARY The Prevalence of Hymenolepis Infections Among the White Laboratory Mice(Mus musculuc var.albinos) in Ankara and its Experimental Infection. This study was undertaken to search the prevalence of Hymenolepis nana infection among the white laboratory mice which are used in scientific experiments and by doing the experimental infection was undertaken to determine the development and the localisation of H.nana in mice intestine. In order to investigate the prevalence, cage and individual faecal examinations was carried out in 5 centers where the growth of the mice for scientific experiments is continually doing. These centers were; Serum Farm, Etlik Veterinarian Investigation Institude, Ankara University Faculty of Medicine, Gazi University Faculty of Medicine, Hacettepe University Faculty of Medicine Laboratories of Experimental Animals. From the results of the faecal examinations, the prevalence of H.nana among cages was determined as 13.3-62 %, while individual faecal examinations showed 48.3-70.6 % prevalence. Beside H.nana infection, 63.3-100 % Aspicularis tetraptera and 8.3-38 % Syphacia obvelata infections were also found in these cages. For performing the experimental infection, adult H.nana were collected from some infected mice which examined during individual examination, then gravid proglottids of these adults H.nana, eggs were seperated and their shells were removed 55by stiring them in magnetic stirer. After incubating eggs in room temperature for 24 hours, 2000 eggs were given to mice orally. The average percentage of the experimental infection performed by this way was found as 1.13 %. The localisation of adult H.nana in the mice intestine was found to be at the last 10 cm of the ileum. The growth of the parasites was very rapid during the firs 10- 12th days and at the 14th day the maximum growth was detrmined. After this, with the begining of the destrobilization process growth rate dropped gradually. The smallest parasite from the mice was measured as 22 mm long and the longest one was measured as 60 mm long. The width of the parasites was same for all and at the widest place it was 1 mm. After the 14th day of infection, the number of the parasites became lower and lower and during the 25th day autopsy there was only one parasite determined in one moue. For determination of the prepatent period, beginning from the 10th day the faecal examinations were done and at the 14th day 200 eggs/gram feces was found. The maximum faecal count was observed during 19th day as 9600 eggs/gram feces. According to these data prepatent period was determined as 14-22th days.